NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 10182833


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Produkty lokalne - Papryka Przytycka


PRODUKTY LOKALNE - Papryka Przytycka


HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI


ODMIANY PAPRYKI

Anaheim

papryka ostra; długość ok. 10-12 cm; świeża ma barwę od jasnozielonej po czerwoną; ma cienką skórkę

Banana

papryka słodka; długość 8-15 cm

Bell

najpopularniejsza papryka słodka; z niej przyrządza się np. leczo, może przyjmować żółtą, pomarańczową, zieloną, czerwoną lub brązową barwę

Cascabel

papryka ostra; długość ok. 3 cm; używana zazwyczaj w postaci suszonej - wówczas, jeśli potrząchamy papryczką usłyszymy coś na wzór dzwonka, "cascabel" to z hiszp. dzwonienie dzwonków

Cayenne

papryka ostra; produkuje się z niej pieprz kajeński

Cherry

papryka słodka

Chilaca

papryka ostra; ma skórkę koloru czekolady; suszona zwana jest "pasilla", co znaczy rodzynek, bowiem ma ciemną pomarszczoną skórkę

Chiltepin

papryka ostra; długość 3-8 cm; "chiltepin" po meksykańsku znaczy pchła - nazwę tę zawdzięczają wyglądowi: są niewielkie i okrągłe

Cubanelle

papryka słodka

Datil

papryka ostra; długość 1-10 cm; dojrzała ma jasnopomoarańczową skórkę

De Arbol

papryka ostra; długość 5-8 cm; są wąskie i zakrzywione; "de arbol" znaczy jak drzewo, drzewiaste; rzadko używane w świeżej postaci, częściej - w suszonej

Fresno

papryka ostra

Habanero

papryka ostra; długość 3-5 cm; najostrzejsza papryczka z tego gatunku - red savina habanero uzyskała w tej skali 577.000 jedn.

Jalapeno

papryka ostra; długość 5-8 cm; dojrzałe mają jasny, czerwony kolor i są słodsze od niedojrzałych; nazwane na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa); "suszone" (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu) zwane są chipotle i są ostrzejsze w smaku od jalapeno

Mirasol

papryka ostra; doskonale nadaje się do suszenia - suszona jest nazywana guajillo; może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę

Pepperoncini

papryka słodka

Pimento

papryka słodka; długość 8-13 cm; używana głównie w postaci marynowanej

Poblano

ciemnozielone papryczki, świeże mają 2 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, niestety ilość ta zmniejsza się przy przetwórstwie papryczek; długość ok. 8-10 cm; suszone poblano, które po suszeniu stają się ciemnobrązowe, a po namoczeniu - czerwone (zbliżone do koloru cegły) określane są mianem "ancho". Z kolei suszone papryczki poblano, które po namoczeniu pozostają ciemnobrązowe określa się mianem mulato

Rocoto

papryka ostra

Santa Fe Grande

papryka ostra; najlepsza jest, gdy przybierze żółtą barwę (dojrzała jest czerwona) - ma wówczas delikatny, cytrynowy smak

Scotch Bonnet

papryka ostra; równie pikantna jak Habanero, z którą jest bardzo często mylona - różnica między tymi odmianami jest widoczna w wyglądzie, bowiem Habanero jest prosta, a Scotch Bonnet zakrzywiona, zakręcona, np. jak księżyc; dojrzała przyjmuje żółtą lub pomarańczową barwę

Serrano

papryka ostra; z hiszp. słowo "serranias" oznacza z gór, z pogórza; pochodzi z Meksyku i płd.-zach. Ameryki

Tabasco

papryka ostra; długość 3-5 cm; słowo tabasco znaczy wilgotna ziemia; znane dzięki "sosowi Tabasco" - nazwa jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny produkującej od połowy XIX w. ów sos

Tomato

papryka słodka; długość ok. 8 cm; produkuje się z niej przyprawę - paprykę




HISTORIA      PRODUKT TRADYCYJNY      UPRAWA      ODMIANY      ZDROWIE      W KUCHNI

sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.