finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty lokalne – Papryka Przytycka

 

PRODUKTY LOKALNE – Papryka Przytycka

 

HISTORIA     PRODUKT TRADYCYJNY     UPRAWA     ODMIANY     ZDROWIE     W KUCHNI

 

papryka przytycka produkt lokalny certyfikat PAPRYKA PRZYTYCKA – PRODUKT TRADYCYJNY

Papryka Przytycka na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kariera papryki w Polsce rozpoczęła się prawie 30 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród wszystkich warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajdziemy w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas).

Papryka z Przytyka posiada blisko 30 letnią tradycję produkcji na tym terenie i stanowi jedno z głównych źródeł dochodu większości mieszkańców. Jednym z prekursorów uprawy papryki w Polsce był Antoni Kwietniewski z Woli Wrzeszczowskiej (gmina Przytyk), który rozpoczął jej uprawę w 1982 roku. Podczas pobytu w Niemczech Antoni Kwietniewski podpatrzył tamtejsze uprawy papryki i postanowił przenieść ich uprawę do Polski. W latach 80-tych papryka była bardzo dochodową uprawą. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sprawiło to, iż z roku na rok przybywało tuneli i nowych plantatorów. Dlatego też, na skutek bardzo dużej produkcji tego warzywa – gmina Przytyk, wraz z okolicznymi gminami: Potworów, Rusinów, Klwów nazwane zostały „paprykowym zagłębiem”. To właśnie z tego obszaru pochodzi ok. 80 % krajowej produkcje tego smacznego warzywa. W samym Przytyku paprykę uprawia się obecnie w około 200 gospodarstwach, w ponad 3000 tunelach foliowych. Tradycję i powiązania papryki z regionem przytyckim podkreślają Ogólnopolskie Targi Papryki w Przytyku, organizowane od 1999 roku – stanowiąc znakomitą formę promocji przednich odmian, na które popyt stale wzrasta.

Dzisiaj Papryka Przytycka to coraz bardziej rozpoznawalny produkt. Dzięki staraniom Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” oraz Urzędu Gminy w Przytyku – Papryka Przytycka 28 lipca 2011 r. znalazła się w gronie wyróżnionych produktów przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marka Sawickiego – uzyskując wpis na listę Produktów Tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecność „Papryki Przytyckiej” wśród Produktów Tradycyjnych – podkreśla prawie 2 letnie przygotowania i działania promocyjne podejmowane na rzecz budowy wizerunku produktu lokalnego – a także świadczy o wyjątkowej jakości, wyśmienitym smaku oraz wytwarzaniu zgodnym z tradycyjnymi metodami produkcji na przestrzeni ostatnich 25 lat. „Papryka Przytycka” to również jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów z terenu subregionu radomskiego.

Zobacz relację z Konferencji Starostwa Powiatowego w Radomiu nt. Papryki Przytyckiej – relacja telewizyjna.

Pobierz Przewodnik kulinarny papryki

 

pobierz przewodnik kulinarny papryki

Przewodnik kulinarny papryki – format pdf
(format: pdf, rozmiar pliku: 17.7 MB)

pobierz przewodnik kulinarny papryki

Przewodnik kulinarny papryki ON-LINE

 

Pobierz „Paprykowy ogród”

 

paprykowy ogród download pobierz

Paprykowy ogród – informacje o uprawie papryki i produkcie tradycyjnym „Papryce Przytyckiej” – format pdf
(format: pdf, rozmiar pliku: 60 MB)

pobierz paprykowy_ogrod

Paprykowy ogród – informacje o uprawie papryki i produkcie tradycyjnym „Papryce Przytyckiej” ON-LINE

 

HISTORIA     PRODUKT TRADYCYJNY    UPRAWA     ODMIANY     ZDROWIE     W KUCHNI

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content