Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Archiwum – sierpień 2016
Warsztaty kulinarne rozpoczęte.
W Domu Ludowym w Cerekwi zainaugurowaliśmy wczoraj cykl szkoleń i warsztatów zaplanowanych do realizacji w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”. Było wyjątkowo smacznie i pachnąco, a to za sprawą warsztatów kulinarnych prowadzonych przez trenera Elżbietę Bień z Cateringu Camelot, która wspólnie z uczestnikami pokazała jak wzbogacić i nadać świeżość tradycyjnej kuchni naszego regionu.
Wiejskie wesele w kulturze regionu radomskiego.
Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu (gm. Przytyk), realizuje obecnie projekt, dzięki któremu chce przybliżyć dawne zwyczaje, i obrzędy, które obecnie stają się coraz bardziej zapomniane. To właśnie inicjatywa pn. „Wiejskie wesele w kulturze regionu radomskiego” uznana została w konkursie FIO Mazowsze Lokalnie, za jedną z najlepszych, dzięki czemu otrzymała wsparcie finansowe na realizację.
Dzień Polskiej Żywności: Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Ted z Przytyka.
25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności, wydarzenie które ma przypomnieć o tym, jak bogata jest oferta polskich producentów wyrobów spożywczych. Termin obchodów Dnia nie został wybrany przypadkowo, albowiem koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, gdy rolnicy świętują zbiory, a na straganach jest dostępny bogaty wybór świeżych polskich warzyw i owoców. Jest to też świetna okazja do poszukiwań lokalnych smaków, powrotu do dań z czasów dzieciństwa, a także … unowocześnienia codziennej kulinarnej klasyki. Dlatego w tym tygodniu zaprezentujemy Państwu producentów najlepszej żywności z terenu gmin tworzących LGD „Razem dla Radomki”. W dniu dzisiejszym przedstawiamy producenta wędlin – Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Ted z Przytyka.
Do 12 września można składać wnioski w konkursie grantowym Fundacji BGK – Na dobry początek.
Nawet 10 tysięcy złotych można wygrać na projekt edukacyjny dla dzieci w wieku 2-8 lat. Konkurs obejmuje całą Polskę, skierowany jest do fundacji, stowarzyszeń, bibliotek oraz ośrodków kultury, sportu i rekreacji w małych miejscowościach. Konkurs „Na dobry początek” po raz 9. organizuje Fundacja BGK, nabór wniosków trwa do 12 września 2016 r.
Zapraszamy na bezpłatne warsztaty kulinarne już jutro do Cerekwi.
Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w pierwszym spotkaniu z cyklu bezpłatnych warsztatów kulinarnych, które rozpoczną się jutro, we wtorek 30 sierpnia 2016 r. w Domu Ludowym w Cerekwi (k. Radomia). Początek warsztatów zaplanowano na godzinę 18.00.
Dzień Polskiej Żywności: Figand.
25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności, wydarzenie które ma przypomnieć o tym, jak bogata jest oferta polskich producentów wyrobów spożywczych. Termin obchodów Dnia nie został wybrany przypadkowo, albowiem koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, gdy rolnicy świętują zbiory, a na straganach jest dostępny bogaty wybór świeżych polskich warzyw i owoców. Jest to też świetna okazja do poszukiwań lokalnych smaków, powrotu do dań z czasów dzieciństwa, a także … unowocześnienia codziennej kulinarnej klasyki. Dlatego w tym tygodniu zaprezentujemy Państwu producentów najlepszej żywności z terenu gmin tworzących LGD „Razem dla Radomki”.W dniu dzisiejszym prezentujemy zakład mleczarski „FigAnd” znany i ceniony w całym kraju!