Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Konkurs na najlepsze potrawy i dania z papryki rozstrzygnięty.
Wyjątkowo pomysłowe, a przede wszystkim przepyszne potrawy przygotowane z papryki zostały zgłoszone na konkurs na najlepsze potrawy i dania z papryki, którego został rozstrzygnięty w niedzielę 21 sierpnia, podczas XVII Ogólnopolskich Targów Papryki z Przytyka.
Celem organizowanego konkursu jest promocja zdrowej żywności, promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, wspieranie lokalnej tożsamości oraz wyszukiwanie potraw regionalnych i lokalnych potraw, zachowanie niepowtarzalnych smaków i produktów żywnościowych.
Nagrody główne zdobyły – Pasta Chili – wytwarzana przez firmę „Krokus” Przetwórnie Owoców i Warzyw z Pająkowa, Bigos paprykowy z fasolą – Agnieszki Czubak, oraz Zupę krem paprykowy z grzankami – zgłoszony przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Bierwce i Okolic. Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane dla Pnia Danuty Neski za sałatkę z papryki w pomidorach oraz dla Pani Elżbiety Bień za pieczone pierogi z mięsem i wędzoną papryką oraz roladę paprykowo-serową z grillowanym kurczakiem na bakłażanie/cukinii.
Konkurs zorganizowany został w ramach projektu pt. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.