
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy – Pana Kazimierza Guzy
To wegetariańska propozycja aromatycznej, sycącej zupy.
Składniki potrawy: Marchew, cebula, czosnek, soczewica, ciecierzyca z puszki, cukinia, pomidory, przecier pomidorowy oraz przygotowany wcześniej bulion warzywny.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz obraną i startą marchewkę. Dodajemy pokrojone pomidory, cukinie i soczewicę. Smażymy, mieszając przez 5 minut. Następnie wlewamy bulion i gotujemy wszystko przez około 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu dodajemy ciecierzycę.
Kazimierz Guza
Milejowice
26-652 Zakrzew