Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY TRADYCYJNE – Salceson Wizytowy
PRODUKTY TRADYCYJNE NA LIŚCIE MINISTERSTWA ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI
SALCESON WIZYTOWY – HISTORIA
SALCESON WIZYTOWY HISTORIA ZDROWIE PRODUKT TRADYCYJNY Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego
SALCESON WIZYTOWY – ZDROWIE
Salceson wizytowy – to produkt naturalny charakteryzujący się tradycyjną recepturą i sposobem produkcji, pozbawiony jest jakichkolwiek dodatków sztucznych i konserwantów. Cały proces produkcyjny i dobór odpowiednich i wysokiej jakości składników sprawia że jest produktem niszowym, bazującym na tradycyjnej recepturze, podczas gdy większość z dostępnych na polskim rynku podobnych wyrobów jest przygotowana w oparciu o dodanie konserwantów i produktów sztucznych.
Salceson mięsny zawiera mięso 1 klasy – musi to być golonka, głowizna, oraz kawałki szynki – mięso chude.
Jest dobrym źródłem licznych składników odżywczych niezbędnych w diecie każdego człowieka. Jest on źródłem wysokowartościowego białka a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (witamina PP, witaminy B12. Salceson pozbawiony jest sztucznych konserwantów, wyprodukowany jest tylko w oparciu o naturalne metody wytwarzania wyrobów mięsnych. Jest produktem chudym, przygotowywanym z bardzo niską zawartością tłuszczu. Dzięki temu zawiera nieznaczną ilość kwasów tłuszczowych, nie powodując podwyższania poziomu cholesterolu we krwi i nie powodując zwiększenia krzepliwości krwi – która powoduje zagrożenie miażdżycą.
Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji salcesonu wizytowego pochodzą z naturalnej produkcji. Wszystkie składniki niezbędne do otrzymania produktu finalnego: salcesonu wizytowego wytwarzane są tylko i wyłącznie w obrębie jednego gospodarstwa produkcyjnego. Konstatując w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak na 80. ha pola uprawia się mieszankę pszenicy, jęczmienia, owsa – które następnie służą jako wyżywienie dla ok. 1400 szt. trzody chlewnej w skali roku. Produkowane w cyklu zamkniętym świnie są ubijane i oprawiane w rzeźni skąd wracają jako półtusze wraz z dokumentami weterynaryjnymi poświadczającymi ich zdrowotność. Z otrzymanego mięsa wg. tradycyjnych receptur, w przydomowej małej masarni, wytwarza się najwyższej klasy i przedniej jakości wyroby mięsne.
SALCESON WIZYTOWY HISTORIA ZDROWIE PRODUKT TRADYCYJNY Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego