
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
UPOWSZECHNIANIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH, REGIONALNYCH I LOKALNYCH
Projekt realizowany w okresie od czerwca do grudnia 2022 w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” . Kwota dofinansowania na realizację zadania w wysokości 10 760,00 zł. Suma wszystkich kosztów realizacji zadania 12 360,00 zł.
Rolnictwo jako jeden z najważniejszych sektorów gospodarczych kraju, w tym województwa mazowieckiego, odgrywa szczególną rolę we wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich oraz
propagowaniu wsparcia dla ludności rolniczej. Nasze województwo, tak jak i cały kraj, odznacza się bardzo długą tradycją rolniczą, a ponadto czynnie wspiera działania w zakresie wprowadzania zrównoważonych wzorców produkcji i konsumpcji w kontekście praktyk rolniczych. Warto tu także zauważyć, iż coraz większą uwagę zwraca się na odpowiednią jakość żywności oraz na podnoszenie standardów w zakresie jej przygotowania, przechowywania, czy też przetwarzania. W odniesieniu do tradycyjnych metod produkcji oraz kultywowania lokalnych zwyczajów, niewątpliwie szczególną rolę odgrywają produkty tradycyjne i regionalne, wytwarzane na bazie starych przepisów i w oparciu o konkretne składniki. Systemy ochrony jakości produktów żywnościowych, jak również promocja produktów regionalnych oraz tradycyjnych, w znacznym stopniu przyczyniają się do potęgowania roli
dziedzictwa kulturowego obszarów wiejskich. Idea szerzenia i kultywowania tradycyjnych wartości
jest doskonałym narzędziem dla zwiększania atrakcyjności wsi. Sprzedaż produktów regionalnych
oraz tradycyjnych znajduje duże zainteresowanie ze strony konsumentów, a także przyczynia się do
zwiększania przychodów terenów wiejskich. Aktywność w zakresie produkcji tradycyjnych wyrobów
i produktów żywnościowych jest impulsem dla ożywienia gospodarczego danego regionu, a także
przekłada się na jego rozwój ekonomiczny
Dlatego w naszym projekcie podjęliśmy działania mające na celu budowę silnej marki
produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych i rozwoju dziedzictwa kulinarnego Doliny
Radomki. W ramach projektu Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” wraz z partnerem projektu:
Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej RADOMKA, zrealizowało inicjatywę zmierzającą
do rozpoznawalności i budowy silnej marki produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, oraz członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z terenu Południowego Mazowsza poprzez promowanie
produktów, ich producentów i wytwórców. Celem projektu był wzrost rozpoznawalności, oraz
upowszechnianie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych oraz Sieci Dziedzictwa
Kulinarnego,
W ramach projektu Stowarzyszenie Razem dla Radomki wraz z partnerem projektu: Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej RADOMKA realizowało konkurs kulinarny na najlepsze danie z papryką, którego celem było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej obszaru Doliny Radomki, wyszukanie produktów/dań regionalnych i lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru Doliny Radomki , jak też promowanie produktów tradycyjnych, lokalnych i regionalnych – budujących tożsamość dziedzictwa kulinarnego obszaru. Celem konkursów było także zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami i wspieranie lokalnej tożsamości, oraz propagowanie zdrowego odżywiania. Byliśmy obecni ze stoiskiem promującym produkty regionalne, lokalne i tradycyjne na dwóch imprezach o zasięgu lokalnym.