Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Sok malinowy Haneczka
Sok malinowy Haneczka – zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2021 r.
Sok malinowy Haneczka wytwarzany przez Pana Krzysztofa Wikalińskiego z Domaniowa w gminie Przytyk. Sok wytworzony jest na bazie owocu maliny własnej uprawy. Ma postać płynną, gęstą, jest zapakowany w butelki o zawartości 0,5 litra. Ma intensywny smak owocu maliny i taki sam zapach. Sok Pan Krzysztof wytwarza metodą domową w swoim gospodarstwie w niewielkich partiach, na bieżąco po zerwaniu z krzewu maliny i dostarczeniu na miejsce. Sok gotowany jest w parowarze, przelewany do drugiego naczynia, gdzie dodawany jest cukier (w ilościach niezbędnych do zakonserwowania soku) następnie jest pasteryzowany w temp. ok.90 stopni. Po pasteryzacji przelewany jest do 0,5 litrowych butelek i zamykany.
Cały surowiec, którym jest owoc maliny pochodzi z własnej uprawy Pana Wikalińskiego, która zlokalizowana jest w Domaniowie w gminie Przytyk na obszarze 3 hektarów. Cukier, który dodawany jest do soku ogranicza do minimalnych ilości. Choć uprawa nie ma statusu ekologicznej, to stosuje on wyłącznie nawozy naturalne – obornik, który pozyskuje z własnej hodowli koni. Ponadto Pan Krzysztof posiada wszelkie wymagane pozwolenia sanepidu.
Sok malinowy Haneczka został nagrodzony w 2019 roku Laurem LGD „Razem dla Radomki” w konkursie Na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza. Ponadto sok jest prezentowany jako produkt lokalny na stronach LGD „Razem dla Radomki”, oraz ma swoje stałe miejsce wśród produktów lokalnych obszaru Doliny Radomki znajdujących się w restauracji Amfiteatr w Muzeum Wsi Radomskiej. Sok został wpisany na listę Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz do produktów należących do Szlaku Kulinarnego Doliny Radomki.