Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Smażony karp z Podgajka
Smażony karp z Podgajka – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku
Smażony karp z Podgajka-Pani Moniki Senator-Przychodzień.
Wyśmienity w smaku karp pokrojony w dzwonki, usmażony i podany z sałatką jarzynową to klasyka. Obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie i na Wielkanoc w większości polskich domów. Również jest też chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych uroczystości. Potrawa smaczna, wyjątkowa i prosta w przygotowaniu.
To bardzo tradycyjny przepis kuchni polskiej, bowiem karp hodowany jest u nas od XIII wieku.
Składniki potrawy:1 karp wypatroszony ok. 1,5 kg, sól, pieprz, mąka pszenna, olej roślinny do smażenia. Sałata jarzynowa: marchewka -3 szt., pietruszka (korzeń) – 2, ziemniaki – 4, 1 mały seler, jajka na twardo – 4, ogórki kiszone – 6 biała część pora, 1 jabłko, 1 puszka groszku zielonego, konserwowego, pietruszka zielona, majonez, sól, pieprz, parę łyżeczek musztardy.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie karpia:
- karpia musimy dokładnie oskrobać z łusek, opatroszyć, opłukać i osuszyć,
- karpia kroimy na porcje – w dzwonki w poprzek tułowia,
- doprawiamy solą i pieprzem,
- dobrze rozgrzewamy patelnię z olejem (minimum ok. 1 cm), rybę obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu aż karp będzie zrumieniony od spodu. Przewracamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 5 minut. Obsmażamy też boki.
Przygotowanie sałatki jarzynowej:
- myjemy i gotujemy w mundurkach warzywa,
- potem obieramy i kroimy w drobną kostkę,
- wszystko wsypujemy do dużej miski,
- następnie dodajemy do miski jedną puszkę groszku zielonego i troszkę majonezu lub gęstego jogurtu (wedle uznania), przyprawiamy solą i pieprzem,
- sałatkę posypujemy pietruszką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Monika Senator-Przychodzień
Podgajek
26-650Przytyk