Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza
O projekcie Aktualności Konkurs kulinarny Zamówienia Materiały do pobrania Kontakt
Aktualności
Podsumowanie projektu
Promowanie idei sieci Dziedzictwa Kulinarnego na obszarze Południowego Mazowsza to projekt, który otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu na realizację zadania publicznego Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego dla Zadań 12 i 13 ogłaszanego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa ta stanowi kontynuację kierunku działań zapoczątkowanych przez LGD „Razem dla Radomki” w obszarze upowszechniania i propagowania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu poprzez promocję regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.
Projekt skierowany do mieszkańców obszaru wiejskiego Południowego Mazowsza zamieszkujących na terenie powiatów radomskiego, przysuskiego i zwoleńskiego.
Projekt realizowany przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w miesiącach: od 01.07.2017 do 30.11.2017 r.
W ramach projektu zrealizowano następujące zadania:
- Przeprowadzono konkurs związany z produktami tradycyjnymi i lokalnymi Południowego Mazowsza.
W konkursie wpłynęło 13 zgłoszeń, do drugiego etapu zakwalifikowano 11 zgłoszeń. Spośród nich komisja konkursowa wyłoniła zdobywców Laurów LGD „Razem dla Radomki”, oraz wyróżnień w poszczególnych kategoriach.
Laurem LGD „Razem dla Radomki” zostali uhonorowani:
W kategorii: produkty mięsne i rybne:
– Gospodarstwo Rolne Pysiaków – za produkt – Kaszanka Zdziechowska,
W kategorii: warzywa i owoce: nie nadesłano zgłoszeń,
W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
– Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwa szarlotka,
– Cukiernia M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki – za produkt – Linia ciast Przysmaki z Doliny Radomki – prawdziwy sernik,
W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
– Restauracja Maxima z Wolanowa – za produkt – Regionalna kaczka w chrupiącej skorupce z Doliny Radomki,
W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
– Pasieka Murawscy Łukasz Murawski – za produkt – Miód pszczeli gryczany
Wyróżnienia „Razem dla Radomki” – zostały przyznane:
W kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
– Pani Małgorzacie Niemirskiej za produkt – Bułki Gulinianki
W kategorii: Dania gotowe i potrawy:
– Pani Karolinie Domagale Fundacja Kreatywnych Innowacji – za produkt – Lady Salsa,
– Stowarzyszeniu „Wrzosowieko” – za produkt – Smalec ze skwarkami, papryką i czarnuszką,
– Stowarzyszeniu „Razem dla Skrzyńska” – za produkt – Skrzyńskie kurczę pieczone,
– Pani Elżbiecie Bień, Catering Camelot – za produkt – Ziołowy kołacz z ziemniakami.
W kategorii: Miody, napoje i inne produkty:
– Pani Grażyna Połczyńska – za produkt – Ser kozi smakowy z czosnkiem, koperkiem i rzodkiewką.
2. Zorganizowano seminarium dotyczące sprzedaży i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych wytwarzanych na terenie Mazowsza.
Seminarium zrealizowano wg następujące programu:
- Otwarcie seminarium i przywitanie Gości.
- Prezentacja projektu, produktów lokalnych i Mazowieckiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki”
- Tłoczony sok jabłkowy z Doliny Radomki produkowany w Gospodarstwie TM Bankiewicz – na liście produktów tradycyjnych – prezentacja – Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa.
- Wykład nt. Sprzedaż marginalna, lokalna i ograniczona – rolniczy handel detaliczny – Pan Wojciech Pysiak właściciel Gospodarstwa Rolnego Pysiaków.
- Prezentacja nominowanych w konkursie na Najlepszy produkt tradycyjny i lokalny Południowego Mazowsza – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki”
- Wręczenie nagród – Laurów LGD „Razem dla Radomki”, nagród rzeczowych, oraz wyróżnień – Pan Cezary Nowek Prezes Zarządu LGD „Razem dla Radomki” oraz Burmistrz i Wójtowie Gmin.
- Degustacja potraw zgłoszonych w Konkursie na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Południowego Mazowsza oraz catering przygotowany przez Dom Cateringowy Camelot dla grupy 46 osób biorących udział w Seminarium.
Podczas seminarium zaprezentowane zostały informacje nt. Sprzedaży bezpośredniej, marginalnej, lokalnej i ograniczonej przez Pana Wojciecha Pysiaka – nie tylko teoretyka ale i praktyka związanego z tym tematem. Należy nadmienić także, że Gospodarstwo Państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków jest zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Wiedza dotycząca możliwości jakie daje nam produkcja zdrowej żywności oraz jej wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza zaprezentowała nam w sposób interesujący na przykładzie własnego Gospodarstwa Sadowniczego Pani Monika Bankiewicz. Soczek z Doliny Radomki to przecież produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, a Gospodarstwo Sadownicze Państwa Bankiewiczów jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
3. Tworzenie systemów informacji na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Umieszczono informację na temat członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na mobilnej aplikacji.Aplikacja ta umożliwia wirtualne podróżowanie po terenie obszaru Południowego Mazowsza. Wyposażona została w trasy turystyczne, piesze i rowerowe, oraz katalog najciekawszych miejsc. Aplikacja została wzbogacona o kolejne miejsca, które warte są odwiedzenia, a związane są z turystyką kulinarną.
4. W ramach projektu złożono 6 wniosków o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego:
- KARO Sp. z o.o. Mleczków, gmina Zakrzew – stek wołowy,
- Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Lin smażony,
- Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Karp smażony,
- Andrzej Furmańczyk Motel Sielanka – Szczupak smażony,
- Camelot-Catering Bień Elżbieta – Dżem z Papryki Przytyckiej,
- Grażyna Połczyńska – Ser twarogowy kozi (naturalny).
Projekt został zakończony i rozliczony, sprawozdanie dotyczące projektu przekazano do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego 30.12.2017 r.