Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Placki z kaszy gryczanej z łososiem
Placki z kaszy gryczanej z łososiem – Pani Marianny Biesiadeckiej.
Chrupiące, nieduże, okrągłe placki przypominające płaskie kotlety, polane jogurtem naturalnym z łososiem i ogórkiem konserwowym. Sama kasza gryczana ma smak i orzechowy zapach, a w połączeniu z serem parmezan, oraz jogurtem i łososiem jej smak nabiera głębi.
Składniki potrawy: kasza gryczana 100 g, tarty ser parmezan, jajka 2 szt., 2 łyżki mąki, 200 g łososia atlantyckiego, gęsty jogurt naturalny, ogórki konserwowe 4 szt., olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz, pół pęczka koperku.
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę gryczaną wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski.
- Dodać jajka, ser, oraz mąkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Z gotowej masy uformować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 min. z każdej strony.
- Gotowy placek przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nich nadmiar oleju.
- Na usmażone placki położyć porcję jogurtu, pokrojony w paseczki ogórek i plasterki łososia.
- Na koniec całość posypać gałązkami kopru oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Placki z kaszy gryczanej to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Są o wiele pożywniejsze niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu. Jak wiemy kasza gryczana jest bardzo zdrowa. To jeden z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Bogata jest w błonnik pokarmowy. Dostarcza również do diety duże ilości białka.
Kasza gryczana, ser parmezan, ogórek i łosoś stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – koniecznie musicie sami spróbować.
Marianna Biesiadecka
Mniszek
26-625 Wolanów