Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Pierogi z pieca z barszczem czerwonym
Pierogi z pieca z barszczem czerwonym – Pani Janiny Kwiecień.
To danie przygotowywane jest w rodzinie Pani Janiny od lat. Zarówno buraki jak i kapusta wyrosły w prywatnym ogródku a następnie kapusta została ukiszona w beczce w tradycyjny sposób. Grzyby natomiast zostały wysuszone na kuchni węglowej.
Składniki potrawy:
na ciasto: mąka, sól, jajko, woda drożdże;
na barszcz: buraki, suszone grzyby, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Zrobić ciasto drożdżowe z podanych składników i pozostawić do wyrośnięcia. Kiszoną kapustę obgotować, wystudzić i drobno posiekać, oraz zmieszać z ugotowanymi i również drobno posiekanymi suszonymi grzybami, doprawić do smaku. Następnie ciasto rozwałkować, formować pierogi nadziewając je przygotowanym farszem. Piec w piecu 30 minut.
Janina Kwiecień
Żuków
26-432 Wieniawa