Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Piastowski karp wędzony
Piastowski karp wędzony
Gospodarstwo rybackie w Piastowie prowadzone jest od pięciu lat, jednak pomysł na wędzenie pojawił się dopiero w 2016 roku. Właściciele jak i rodzina tego przedsięwzięcia chętnie delektują się rybami w różnej postaci, to wpłynęło na rozpoczęcie procesu wędzenia karpia w dzwonkach w Piastowie. Do wędzenia karpia niezbędne są oczywiście wędzarnia i drewno, najlepiej liściaste. Karpie w gospodarstwie rybackim w Piastowie karmione są tylko zbożami: pszenicą, jęczmieniem czy pszenżytem, dzięki temu ryby mają wspaniały smak.
Karpia należy dokładnie wypatroszyć i usunąć wszystkie zanieczyszczenia., by następnie umieścić go w solance na kilkanaście godzin. Następnie rybę się płucze i obwiązuje sznurkiem, rozpoczyna się proces suszenia. Po kilku godzinach karp trafia do tradycyjnej wędzarni, która opalana jest drewnem olchowo – brzozowym. Dlatego też, pochodzący z ekologicznego gospodarstwa, słodko – słony z zapachem wędzonki karp, ma wspaniały i niepowtarzalny smak.
Piastowski karp wędzony nagrodzony został Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
GPH KARP Sp. z o.o., Piastów 11, 26-660 Jedlińsk