
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
PAMIĘTAM JAK… KRÓTKA OPOWIEŚĆ O LOKALNYCH SMAKACH
Projekt realizowany w okresie od maja do grudnia 2021 w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” . Kwota dofinansowania na realizację zadania w wysokości 10 000,00 zł.
Na tradycje kulinarne mają wpływ warunkinaturalne czyli miejsce, gdzie żywność jest produkowana, a także sposób jej wytwarzania. Równieważne są przechodzące z pokolenia na pokolenie, przepisy i technologie przygotowania potraw. Wtradycyjnych sposobach odżywiania się mieszkańców należy wyróżnić pożywienie normalne(codzienne) oraz pożywienie w okresach głodowych, a także przygotowywanie posiłkówświątecznych z okazji świat dorocznych lub rodzinnych. Pomimo bardzo ograniczonej ilościpożywienia w niektórych regionach rozwinęły się uprawy roślin bądź hodowla, które nie tylkopozwalały zaspokoić głód ale również były towarem na sprzedaż.Nie ma jednak powrotu do przeszłości. Zresztą nie trzeba jej idealizować, ona miała także swojemankamenty, jednakże propagowanie rzetelnej wiedzy o tej przeszłości, a także propagowanieekologicznego pożywienia, propagowanie turystyki kulinarnej, ochrona regionalnej specyfiki, jestnaszym obowiązkiem. Wartości te, rozumiane jako dziedzictwo kulinarne warto i należy chronić. Publikacja dostępna pod adresem: http://ebook.wdolinieradomki.pl/pamietam-jak/