Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Ozory wieprzowe z szarymi kluskami.
Ozory wieprzowe z szarymi kluskami nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku
Potrawy z wykorzystaniem ozorków mają w polskiej kuchni długą tradycję. Według staropolskich receptur ozory (najczęściej wieprzowe albo wołowe) podawane były z sosem chrzanowym. Ozory świetnie smakują z wyrazistymi, pikantnymi sosami my proponujemy sos pomidorowo paprykowy.
Składniki potrawy: 4 ozory wieprzowe lub cielęce, cebula, 5 ząbków czosnku, 1 czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych w zalewie lub 3 pomidory świeże (w zależności od pory roku w sezonie tylko świeże), włoszczyzna; przyprawy: sól, pierz, ziele, liście laurowe, pikantna papryka mielona.
Sposób przygotowania:
Gotujemy 4 ozory w wywarze z warzywami i przyprawami ziele, pierz, liść laurowy w niewielkiej ilości wody. Pomidory, parykę dusimy z cebulką, czosnek na maśle. Następnie blendujemy. Dodajemy łyżkę mąki i resztę rosołu spod ozorów. Ozory kroimy w grube plastry i dodajemy do sosu pomidorowo-paprykowego doprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką szczyptą cukru sokiem z cytryny. Wszystko zagotowujemy.
Podajemy z szarymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty.
Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”
Pl. Św. Marka 1
26-400 Przysucha