finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Ozory wieprzowe z szarymi kluskami.

 

Ozory wieprzowe z szarymi kluskami nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku

 

ozory

Potrawy z wykorzystaniem ozorków mają w polskiej kuchni długą tradycję. Według staropolskich receptur ozory (najczęściej wieprzowe albo wołowe) podawane były z sosem chrzanowym. Ozory świetnie smakują z wyrazistymi, pikantnymi sosami my proponujemy sos pomidorowo paprykowy.

Składniki potrawy: 4 ozory wieprzowe lub cielęce, cebula, 5 ząbków czosnku, 1 czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych w zalewie lub 3 pomidory świeże (w zależności od pory roku w sezonie tylko świeże), włoszczyzna; przyprawy: sól, pierz, ziele, liście laurowe, pikantna papryka mielona.

Sposób przygotowania:

Gotujemy 4 ozory w wywarze z warzywami i przyprawami ziele, pierz, liść laurowy w niewielkiej ilości wody. Pomidory, parykę dusimy z cebulką, czosnek na maśle. Następnie blendujemy.  Dodajemy łyżkę mąki i resztę rosołu spod ozorów. Ozory kroimy w grube plastry i dodajemy do sosu pomidorowo-paprykowego doprawiamy solą , pieprzem mielonym i papryką szczyptą cukru sokiem z cytryny. Wszystko zagotowujemy.

Podajemy z szarymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty.

Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”
Pl. Św. Marka 1
26-400 Przysucha

Ozory wieprzowe z szarymi kluskami
Ozory wieprzowe z szarymi kluskami

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content