
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Tradycyjna Kuchnia Mazowsza od strony naukowej w Radomiu i w Przysusze.

15 i 16 listopada 2018 r. Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zorganizowało w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, oraz w Zespole Szkół nr 2. im Ludwika Skowyry w Przysusze szkolenia i warsztaty kulinarne.
Spotkania podzielone zostały na część teoretyczną, podczas której przedstawione zostały tematy na temat Tradycyjnej Kuchnia Mazowsza i produkty tradycyjne od strony naukowej, ich roli w rozwoju obszarów wiejskich oraz prezentacji Szlaku Kulinarnego Doliny Radomki. Szkolenia połączone zostały z warsztatami, podczas których „nasi kucharze” przygotowali to co tradycyjne i najlepsze: Parzybrodę, Zrazy po białobrzesku i Radomiankę. Było przepysznie.
Spotkania prowadzone były przez Panią Dorotę Teterycz, pracownika naukowego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Organizacja spotkań przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” przeprowadzona została w ramach zadania pn. „Smaki (Nie) Zapomniane” dofinansowanego ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego.
Poniżej prezentujemy fotorelację z obydwu spotkań. Pierwsze zaprezentowane są zdjęcia z warsztatów z Radomia.













Zdjęcia z warsztatów z Przysuchy










