Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszą publikacją prezentującą członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Tradycyjne wędliny, pyszne sery, nalewki czy ekologiczne owoce to tylko niektóre produkty, wytwarzane przez producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. W restauracjach i gospodarstwach agroturystycznych goście posmakują staropolskich potraw: żurku na serwatce, babki ziemniaczanej, kaczki z nadzieniem czy fafernuchów. Potrawy wytwarzane są według tradycyjnych receptur z surowców pochodzących z Mazowsza. Producenci zrzeszeni w Sieci doceniają lokalne produkty, ponieważ wiedzą, że są one najwyższej jakości.
Samorząd Województwa Mazowieckiego – jak i Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” – dokładają starań, aby wyselekcjonować produkty regionalne, wyróżniające sięjakością i tradycyjnym, niepowtarzalnym smakiem. Uczestnictwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mazowieckich producentów jest przykładem na to, że lokalna kuchnia jest doskonałym sposobem na promocję regionu w Polsce i na świecie.
Zapraszamy do podróży kulinarnej po Mazowszu i lektury publikacji opracowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Publikacja dostępna jest pod adresem: https://razemdlaradomki.pl/dok/Mazowia_kulinarnie_WCAG_v3.pdf
Mapa dostępna pod adresem: „https://razemdlaradomki.pl/dok/Mapa-z-czlonkami-Sieci-Dziedzictwa-Kulinarnego-Mazowsze.pdf „> https://razemdlaradomki.pl/dok/Mapa-z-czlonkami-Sieci-Dziedzictwa-Kulinarnego-Mazowsze.pdf