Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentujemy nagrodzone produkty – Paprykówka na miodzie, Pyszny pikantny sos paprykowy.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 2 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta Gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane Pani Alinie Wachnickiej za „Kołacz z papryką” (zwycięzca w kategorii danie zimne z papryki), oraz Gospodarstwu Produkcyjno-Handlowo-Usługowemu „Kowalski” za „Olej lniany z ziołami i papryką” i Pani Teresie Mularczyk za „Sos paprykowy przytycki” – które otrzymały główne nagrody w kategorii przetwory i nalewki z papryki. Jury oceniające potrawy przyznało dwa wyróżnienia które otrzymały: Pani Katarzyna Gajda za „Paprykówkę na miodzie”, Pani Danuta Neska za „Pyszny pikantny sos paprykowy”.
Dziś prezentujemy Państwu dwa wyróżnione przepisy: Paprykówkę na miodzie oraz Pyszny pikantny sos paprykowy.
Paprykówka na miodzie
Do przygotownia potrzeba nam 0,5l wódki oraz zalewa składająca się z 5 cytryn (sok i skórka), cynamonu, goździków, 1 paprykii chili, 0,5 l wody oraz 5 łyżek miodu. Następnie zalewę zagotujemy, studzimy, dodajemy wódki i paprykę chili. Pozostawiamy na 3-4 tygodnie przecedzając.
Pyszny, pikantny sos paprykowy
Do przygotowana tej pysznej potrawy potrzebne będą nam następujące składniki: 3 kg czerwonej papryki: 25 dag świeżej papryki chile, 1,5 szklanki oliwy, 5 ząbków czosnku, 3 szklanki cukru, 2 łyżki oregano, 2 koncentraty pomidorowe- po 190g, 1 szklanka octu 10%, 4 łyżki soli. Do dobraniu odpowiednich składników możemy przystąpić do przygotowania sosu. Najpierw paprykę musimy zmielić przez duże oczka na maszynce.. Po zmieleniu odcedzić przez sito. Do garnka wlać pół szklanki oliwy i wrzucić zmieloną paprykę z 2 łyżkami oregano. Na małym ogniu gotować ok 15 min. Następnie dodać resztę produktów i gotować (na małym ogniu) ok 20-30 min. Gorący sos nalewać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem.
Życzymy smacznego