Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentujemy nagrodzone produkty – Sos paprykowy przytycki.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 2 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta Gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane Pani Alinie Wachnickiej za „Kołacz z papryką” (zwycięzca w kategorii danie zimne z papryki), oraz Gospodarstwu Produkcyjno-Handlowo-Usługowemu „Kowalski” za „Olej lniany z ziołami i papryką” i Pani Teresie Mularczyk za „Sos paprykowy przytycki” – które otrzymały główne nagrody w kategorii przetwory i nalewki z papryki. Jury oceniające potrawy przyznało dwa wyróżnienia które otrzymały: Pani Katarzyna Gajda za „Paprykówkę na miodzie”, Pani Danuta Neska za „Pyszny pikantny sos paprykowy”.
Dziś prezentujemy Państwu przepis na „Sos paprykowy przytycki” – danie przygotowane przez Panią Teresę Mularczyk, które zdobyło 1 miejsce w kategorii przetwory i nalewki z papryki, który jest doskonałym dodatkiem do mięsa, serów i zup.
Do przygotowania tej pysznej poprawy potrzebne będą nam następujące składniki: 3 kg papryki (najlepiej czerwonej), 20 dag papryczki chili, 3 słoiczki koncentratu, pomidorowego (około550g), 1 szklanka octu 10%, 1/2 szklanki oleju, 1 średnia główka czosnku, 0,5 kg cukru,3 łyżeczki soli.
Sposób wykonania potrawy
Papryki umyć oczyścić z nasion(paprykę chili obierać należy w rękawiczkach) zmielić na maszynce do mięsa. Masę przełożyć do garnka ,dodać olej ,ocet ,sól ,cukier ,koncentrat pomidorowy ,czosnek obrany przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać , gotować na wolnym ogniu, około 10 minut. Gorącą masę przekładać do słoików ,zakręcić nie pasteryzować.
Życzymy smacznego