Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentujemy laureatów – Kołacz z papryką.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 2 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta Gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane Pani Alinie Wachnickiej za „Kołacz z papryką” (zwycięzca w kategorii danie zimne z papryki), oraz Gospodarstwu Produkcyjno-Handlowo-Usługowemu „Kowalski” za „Olej lniany z ziołami i papryką” i Pani Teresie Mularczyk za „Sos paprykowy przytycki” – które otrzymały główne nagrody w kategorii przetwory i nalewki z papryki. Jury oceniające potrawy przyznało dwa wyróżnienia które otrzymały: Pani Katarzyna Gajda za „Paprykówkę na miodzie”, Pani Danuta Neska za „Pyszny pikantny sos paprykowy”.
Dziś prezentujemy Państwu przepis na „Kołacz z papryką” – danie przygotowane przez Alinę Wachnicką z Wrzosu, które zdobyło 1 miejsce w kategorii dania zimne z papryki.
Do przygotowania tej pysznej poprawy potrzebne będą nam składniki na przygotowanie ciasta drożdżowego (na ok. 2 kolacze), w tym: 400 g mąki poznańskiej, 40/45 g drożdży, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju. Dodatkowo potrzebujemy 2 papryki, 5 pieczarek, 2 pomidory i 5 plasterków salami.
Sposób wykonania potrawy
Mleko podgrzewany do 40-50stopni, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i aby dokładnie połączyć, po czym wsypujemy łyżkę mąki, ponownie wymieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10-15 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy do niej zaczyn i dodajemy zioła. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajemy do niego olej i nadal je wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy zz miski na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozciągnąć palcami, tworząc brzeg. Następnie smarujemy ciasto przecierem, sosem pomidorowym lub keczupem. Posypujemy ulubionymi ziołami. Na tak przygotowane ciasto wykładamy dodatki – pokrojoną w paski paprykę, pomidory, pieczarki i salami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie możemy posypać serem i piec jeszcze około 15 minut (aż ser się rozpuści, a brzegi zarumienią).
Życzymy smacznego