Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.
Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego .
Zainteresowanych Konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego:
- pocztą elektroniczną na adres mailowy:wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub
- pocztową tradycyjną na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.
Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia 2023 r.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl
Więcej informacji: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.php?body=article&name=nkd-dokumenty-do-pobrania&lang=pl