Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Najlepsze produkty kulinarne – regionalne i lokalne Doliny Radomki za 2022 rok wybrane!
LGD „Razem dla Radomki” wspólnie z partnerem projektu Stowarzyszeniem Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” bardzo dziękują wszystkim uczestnikom, którzy wzięli udział w konkursie kulinarnym NA NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE DOLINY RADOMKI. Uczestnicy przesłali do nas wiele interesujących przepisów na smakowite potrawy, zarówno wytrawne jak i słodkie. Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się podczas Wolanów Food Festiwalu w dniu 18 września 2022 w Wolanowie. Komisja konkursowa po burzliwych obradach postanowiła przyznać niezależnie od kategorii 5 nagród głównych w postaci kart prezentowych w wysokości 1000,00 zł każdy i 5 wyróżnień w wysokości 500,00 zł każde na zakup sprzętu AGD.
Nagrodzeni uczestnicy, którzy przesłali zgłoszenia na potrawy:
- Monika Bankiewicz – Wątróbka drobiowa z cebulką, prażonym jabłkiem i octem jabłkowym
- Stowarzyszenie „Razem dla Skrzyńska”– Ozory wieprzowe z szarymi kluskami
- Agnieszka Gryzek – Nalewka babuni i dziadunia
- Kazimiera Owczarek – Schab w kapuście
- KGW Dębinianki– Pierogi z kurkami
Wyróżnieni uczestnicy, którzy przesłali zgłoszenia na potrawy:
- KGW „Z wichrowego Wzgórza” w Jakubowie – Chleb z ziemniakami
- Krzysztof Mazurkiewicz– Nalewka miętowo-melisowa
- KGW „Babki.pl” z Chruślic – Kaczka faszerowana z sosem żurawinowym
- KGW w Mniszku– Kartacze mięsne z okrasą z cebuli oraz ze skwarkami z boczku posypane kozim serem
- Radosław Towarek – Leczo Sołtysa
Konkurs przeprowadzono w ramach zadania publicznego pn. „Dziedzictwo kulinarne Doliny Radomki”, które zostało dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie, za wspaniałe przepisy oraz propozycje dań. Zapraszamy do „smakowitej” galerii.