
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Najlepsze dania i potrawy z papryką wybrane w konkursie kulinarnym.

Wyjątkowo pomysłowe, a przede wszystkim przepyszne potrawy przygotowane na bazie papryki zostały zgłoszone w konkursie przeprowadzonym przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” i Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” na najlepsze potrawy i dania z papryką, który został rozstrzygnięty w niedzielę 20 sierpnia 2023, podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
W tym roku rozstrzygnięcie drugiego etapu konkursu zostało połączone z prezentacją produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych obszaru Doliny Radomki na stoisku wystawienniczo-degustacyjnym przygotowanym przez SAO „RADOMKA” w ramach inicjatywy kulturalnej pt. „Papryka przytycka wyróżnikiem turystyki kulinarnej Doliny Radomki” wybranej do realizacji przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” w ramach Poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w ramach projektu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Odwiedzający Targi Papryki goście mieli niepowtarzalną okazję degustacji pieczywa z Piekarni Wacyn Ewa Brzezińska Andrzej Karczewski, wędlin z Gospodarstwa Rolnego Pysiaków ze Zdziechowa, soków i jabłek z Gospodarstwa Sadowniczego Moniki Bankiewicz z Komorowa, papryki w różnych odmianach i kolorach oraz dżemu z papryki od Camelot Catering Elżbiety Bień z Cerekwi. Wszystkie produkty wystawione były na stoisku wystawienniczo-degustacyjnym
Na stoisku zostało także zaprezentowanych 14 potraw konkursowych, zgłoszonych przez 10 podmiotów. Potrawy degustowała i oceniła komisja konkursowa w trzyosobowym składzie: Wojciech Wrzecion – przedstawiciel zarządu LGD, Elżbieta Bień – przedstawicielka lokalnej gastronomii, oraz Małgorzata Kopycka – przedstawicielka organizatora konkursu. Jury przyznało 2 nagrody główne w wysokości 1000 zł, oraz 5 wyróżnień w wysokości 500 zł. Nagrody w postaci kart prezentowych RTV/AGD zostały wręczone przez prezesa LGD Cezarego Nowka oraz wójta gminy Przytyk Dariusza Wołczyńskiego na scenie głównej.
Nagrody główne zdobyły: Róże z farszem paprykowo-mięsnym na kremie z papryki – przygotowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Z Wichrowego Wzgórza” w Jakubowie, oraz Pulpety z indyka faszerowane pieczoną papryką w sosie paprykowym – zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich Milowianki z Milejowic, a przyrządzony przez Panią Alicję Kurman.
Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za: Nalewkę „Czereśniowe chili”, dla C, Zupę krem z papryki i cukinii dla KGW Skrzyńsko, Chłodnik z papryką i melonem dla Pani Patrycji Witkowskiej, Wegetariańskie leczo z kurkami dla Pani Anety Woźniak, oraz Sos słodko-kwaśny dla KGW z Ludwikowa.
Zadanie realizowane w ramach inicjatywy kulturalnej pt. „Papryka przytycka wyróżnikiem turystyki kulinarnej Doliny Radomki” wybranej do realizacji przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” w ramach Poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
