Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy – niepowtarzalny smak wielu miododajnych roślin. Miód Pani Doroty Rędzi wytwarzany jest z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych, kwitnących w tym samym czasie na polach, łąkach, a także w lasach i sadach. O niepowtarzalności smaku miodu Pani Doroty świadczy nie tylko proces jego produkcji, ale także kwitnące łąki, sady i lasy, z których pobierany jest pyłek przez pszczoły.
Miód ma bursztynowy kolor, oraz słodki i przyjemny smak. Po sprawdzeniu dojrzałości miodu, zasklepione ramki omiata się z pszczół miękką szczotką i zanosi się do pomieszczenia gdzie są odsklepiane i umieszczane w miodarce. Odwirowany miód spływa do pojemników zaopatrzonych w specjalne sita celem pozbycia się wszelkich nieczystości. Zapełnione naczynia odstawia się na kilka dni, aby miód się odstał i pozbył pęcherzyków powietrza nagromadzonych podczas wirowania. Następnie gotowy miód przelewany jest do słoików, w których jest przechowywany. Miód wielokwiatowy nagrodzony został Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Dorota Rędzia, Bierwiecka Wola 30B, 26-600 Jedlińsk