
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Miód nawłociowy
Miód nawłociowy – zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2015 r.
Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą, którą pszczoły wytwarzają z nektaru kwiatu nawłoci, potocznie nazywano mimozą. Charakteryzuje się barwą od jasno żółtej do bursztynowej. Smak miodu jego jest słodki, o wyraźnej gorzko-cytrynowej nucie. Ma przyjemny i specyficzny zapach. Miód w Pasiece Murawscy pozyskiwany jest z Doliny Rzeki Radomki, ulokowanej na terenie południowego Mazowsza. Miód nawłociowy wytwarzany jest w Pasiece Murawscy, nowpczesnym gospodarstwie pszczelarskim prowadzonym przez Pana Łukasza Murawskiego w Woli Wacławowskiej. W swojej ofercie proponuje najwyższej jakości miody pszczele odmianowe (m.in. malinowy, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy, lipowy, fasolowy, akacjowy, wrzosowy, gryczany, nawłociowy, nektarowo – spadziowy), oraz pirezgę i propolis. Gospodarstwo jest pasieką wędrowną co oznacza, że pszczoły są przewożone na pożytki w celu uzyskania miodów gatunkowych i produktów pszczelich.
Poświadczeniem wyjątkowego smaku i unikalności produktów są liczne nagrody i wyróżnienia,takie jak: Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w 2015 r., Perła Powiatu Radomskiego, I miejsce w konkursie Wzorowo Prowadzona Pasieka Powiatu Radomskiego ( 2013 i 2014 r.), I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2015 i 2016 r., Laur Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” 2014 r.
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski
Wola Wacławowska 24a, 26-625 Wolanów