Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze obszaru Doliny Radomki
KROKUS
PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW
CZŁONEK SIECI DZIEDZICTWA KULINARNEGO.
Celem Właścicieli jest dostarczenie Państwu tradycyjnych polskich przetworów wytwarzanych domowymi metodami. I tak w ofercie przetwórni znajdziecie Państwo m.in. syropy z soku odsączonego z owoców a nie koncentratu; powidła bez dodatku cukru (same owoce przetarte i zagęszczone); tradycyjne, owocowe i słodkie konfitury, polskie kompoty; marynowane jędrne warzywa i grzyby leśne w delikatnej słodko – kwaśnej zalewie; kiszonki z polskimi świeżymi przyprawami i wiele innych doskonałych produktów.
Przetwórnia Krokus wytwarza tradycyjne przetwory ponieważ oparte o tradycyjne receptury przygotowywane według wypróbowanych przepisów z XIX i pocz. XX wieku. To oznacza, że nie znajdziecie w nich Państwo sztucznych dodatków takich jak konserwanty, emulgatory, barwniki, aromaty i inne polepszacze.
Przetwórnia Krokus stosuje świeże surowce i tradycyjne dodatki. Przetwory przygotowane są ze świeżych, ręcznie przebranych owoców, warzyw, przypraw z naturalnymi dodatkami takimi jak cukier czy ocet, bez składników chemicznych.
Przetwórnia Krokus stosuje proste metody produkcji, metody przetwórcze są jak najprostsze, w dużej mierze ręczne takie, jakie stosowane były w domach od wieków. Nie stosuje się tu skomplikowanych technologii dzięki czemu udaje się zachować wiele właściwości i wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach. Surowców do produkcji dostarczają okoliczne gospodarstwa.
Klimat, duże nasłonecznienie, zróżnicowane gleby, sięgające do średniowiecza tradycje ogrodnicze regionu sprzyjają uprawie różnorodnych owoców i warzyw. Dzięki temu przetwórnia Krokus dysponuje świeżym, doskonałym surowcem.
Kontakt:
Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw
Pająków 25B
26-704 Przyłęk
Tel. 48 677 50 23
www.przetwory.com