
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Konkurs Kulinarny
Konkurs kulinarny
Konkurs kulinarny o laury Lokalnej Grupy Działania Razem dla Radomki na najlepszą potrawę lokalną przygotowaną z papryki
Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” zaprasza osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne, przedsiębiorców, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, lokalne stowarzyszenia lub grupy nieformalne (np. Koła Gospodyń Wiejskich) oraz szkoły z klasami o profilu gastronomicznym, do udziału w konkursie kulinarnym o laury Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” na najlepszą potrawę lokalną przygotowaną z papryki
W konkursie mogą wziąć udział podmioty, których terenem zamieszkania i/lub działania to powiaty: radomski, przysuski, szydłowiecki, zwoleński, białobrzeski, miasto Radom, Szydłowiec, Zwoleń, Białobrzegi.
Uczestnicy konkursu mogą przygotować i przesłać przepisy na max. 2 potrawy spośród takich kategorii jak:
- I – dania gorące z papryki,
- II – dania zimne z papryki,
- III – przetwory (i nalewki) z papryki.
Nadesłane przepisy ze wskazaniem ich autorów zostaną zamieszczone w publikacji elektronicznej poświęconej produktowi tradycyjnemu obszaru – Papryce Przytyckiej, przygotowanej przez LGD „Razem dla Radomki”.
Przy ocenie potraw będą brane pod uwagę następujące kryteria: smak potrawy, regionalność, podanie potrawy. Oceny dokona profesjonalne trzyosobowe jury. Zwycięzcom z każdej z kategorii przekazane zostaną laury pamiątkowe oraz nagrody rzeczowe w postaci kosza produktów tradycyjnych. Formularze zgłoszeniowe oraz przepisy wraz z zdjęciem/zdjęciami potrawy prosimy nadsyłać drogą pocztową na adres: Razem dla Radomki, ul. Wernera 9/11, 26-600 Radom lub na adres e-mail: zarzad@razemdlaradomki.pl albo faksem (48) 38 58 996.
Na zgłoszenia czekamy do 07.08.2013 r. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 18 sierpnia 2013 r. podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku. W załączeniu do korespondencji przesyłamy formularz kontaktowy i regulamin.
Rozstrzygnięcie
Konkurs na najlepsze potrawy z papryki został rozstrzygnięty w niedzielę 18 sierpnia 2013. Uroczyste wręczenie laurów oraz wyróżnień Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” odbyło się podczas XIV Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 3 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane: Pani Renacie Kot z Radomia za szybką sałatkę z kurczakiem (w kategorii dania zimne); Pani Renacie Bieniek z Kowalanki za Paprykowe cztery pory roku (w kategorii dania gorące). Najlepszym przetworem z papryki uznano – Dżem z czerwonej papryki, który przygotowała Pani Barbara Wąsik z Radomia. Dodatkowo wyróżniono – Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu, Stowarzyszenie „Rozwoju Wsi Bierwiec i Okolic”, oraz Panią Agnieszce Czubak z Wrzosu.