Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2019 roku
Jabłecznik z Komorowa.
Jabłecznik z Komorowa.
Jabłecznik to wyrób Moniki i Tomasza Bankiewicz specjalizujących się w uprawie jabłek. Jednym z napojów pozyskiwanych z tych owoców jest jabłecznik o orzeźwiającym smaku. Powstaje w procesie fermentacji (po zaszczepieniu drożdżami), oczywiście z naturalnego soku wyciśniętego z jabłek, ale nie dodaje się do niego cukru. Do jego wytworzenia polecane są odmiany późnojesienne lub zimowe mające więcej kwasów, cukru i ekstraktu niż wczesne odmiany owoców. Owoce powinny być dojrzałe i o mocnym aromacie, winne, dobrej jakości, najlepiej również kwaskowate.Wbrew pozorom jabłecznik to nie ciasto a trunek. Ma on złocistą, klarowną barwę i smak.. jabłkowy.
Zapraszamy do sadu.
Gospodarstwo Sadownicze MB
Komorów 4
26-432 Wieniawa
www.soki-naturalne.eu
www.gospodarstwo-sadownicze.pl