Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Olchowo – dębowa kiełbasa wiejska Pana Michała Żyły
Olchowo – dębowa kiełbasa wiejska Pana Michała Żyły
Kiełbasa wiejska produkowana jest od początku istnienia w przedsiębiorstwie Pana Michała Żyły. Recepturę na jej wykonanie wdrożył do firmy najstarszy pracownik – kierownik produkcji z 40 letnim stażem. A przy produkcji pracują doświadczeni masarze, dzięki pracy których uzyskuje się ten jedyny, wyjątkowy smak. Praca przy produkcji odbywa się pod czujnym okiem właściciela.
Odpowiednio „wyklasowane” mięso wieprzowepoddawane jest obróbce, tzn. mielone, następnie dodaje się przyprawy ( sól, pieprz, czosnek). Przyprawy dodane do masy mięsnej odpowiednio długo z nią pracują aby uzyskać oczekiwany efekt smakowy. Po odpowiednim czasie „odpoczywania” doprawione mięso jest nadziewane w jelito naturalne i poddane procesowi wędzenia. Aby uzyskać oczekiwany efekt smakowy i zapachowy na tym etapie, do wędzenia kiełbasy używamy drewna olchowo – dębowego. Po odpowiednim czasie wędzenia mamy gotową olchowo – dębową kiełbasę wiejską. Prosty przepis – naturalny smak.
Olchowo – dębowa kiełbasa wiejska nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
PPUH Celpunkt, Michał Żyła, ul. Klwatecka 10, 26-600 Radom