
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Chleb żytni na trzonie z ziołami – zdobywca Laura Kulinarnego Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2018 r.
Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski – właściciele Piekarni WACYN zostali laureatami prestiżowej nagrody – Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego za 2018 rok. Nagroda ta przyznana została Piekarni WACYN za Chleb żytni na trzonie z ziołami.
Piekarnia WACYN istnieje od 1990 roku. Jej właścicielami jest rodzeństwo: Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski. Dzięki rozbudowie i inwestycjom, zakład jest w czołówce firm regionu radomskiego, a pieczywo i ciasta z Wacyna cieszą się popularnością w całym województwie mazowieckim. Specjalnością zakładu są chleby okolicznościowe, chleby weselne i chleby ozdobne. Pracujący piekarze to prawie sami wychowankowie firmy, wyszkoleni przez panią Ewę Brzezińską, która posiada tytuł mistrza piekarstwa.
W Piekarni WACYN do wytwarzania pieczywa nie używa się żadnych chemicznych składników przyspieszających fermentację oraz polepszających wygląd i smak pieczywa (gotowych mieszanek). Produkcja pieczywa piekarni WACYN opiera się tylko i wyłącznie na naturalnej wielogodzinnej fermentacji rozczynów i zakwasów. Chleb żytni wypiekany jest w piekarni WACYN od początku jej istnienia, natomiast ten wzbogacony kozieradką i czarnuszką jest nowością firmy. Smak i zapach godny polecenia.
Chleb żytni na trzonie z ziołami wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem – prowadzony jest metodą wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Najpierw nastawia się zakwas z mąki żytniej i wody, na bazie zaczątku z poprzedniego zakwasu. Potem dodaje się mąkę i wodę w odpowiedniej proporcji i temperaturze i poddaje się fermentacji. Działanie takie przeprowadza się trzy razy. Zakwas nastawiany jest codziennie na nowo. Do wyfermentowanego dojrzałego zakwasu dodawany jest przewidziany recepturą dodatek mąki żytniej, wody i soli tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Całość poddawana jest mieszaniu i pozostawiana do dalszej fermentacji. Proces ten trwa od 1 godziny do 3 godzin. Dojrzałe ciasto dzieli się na kęsy w odpowiedniej gramaturze, formuje i pozostawia do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Następnie wypieka się go na trzonie pieca piekarniczego. Po wypieczeniu chleb wykładany jest na regały siatkowe celem odparowania. Taka produkcja powoduje namnażanie się w sposób spontaniczny bakterii mlekowych (probiotyków naszego przewodu pokarmowego), oraz substancji nadających smak i zapach pieczywu. Wprowadzone zioła dodatkowo wzbogacają go w witaminy i mikroelementy, oraz dostarczają dodatkowych walorów smakowych. Chleb wypiekany jest w dwóch wersjach: z ziołami i bez ziół – o czystym smaku i zapachu naturalnej fermentacji.
Wśród licznych wyróżnień które otrzymała piekarnia Wacyn – możemy wyróżnić I miejsce w Konkursie Dobry Chleb organizowany w ramach I Ogólnopolskiego Święta Chleba w Radomiu otrzymany w 2009 i 2010 r. a także tytuły – Perły Powiatu przyznany w Konkursie Gospodarczym Starosty Radomskiego, Wiktoria w XIV edycji ogólnopolskiego Konkursu Znaku Jakości Przedsiębiorców. Chleb razowy z piekarni Wacyn zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie dobry chleb. W 2018 r. Piekarnia Wacyn została przyjęta do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze w 2018 roku i w 2018 rokuChleb żytni na trzonie z ziołami zdobył Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Chleb z PAPRYKĄ otrzymał Laur Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Piekarnia Wacyn
Wacyn, ul. Szafirowa 55
26-600 Radom
tel. (48) 369 92 85
mail: piekarnia@wacyn.com.pl
www.wacyn.com.pl