finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2018 roku

Beza a’la Maciejka z musem truskawkowym z Maciejka Pizzeria&Caffe, z Marianowic.

dummy

Beza a’la Maciejka, to słodkie ciasto, które powstaje z białek jaj kurzych połączonych z cukrem. Ma okrągły kształt niczym tort, jest lekka jak piórko. Z zewnątrz krucha, w środku miękka o konsystencji delikatnej pianki. Beza wypełniona jest kremem przyrządzonym na bazie serka mascarpone i polana własnoręcznie przygotowanym musem truskawkowym (na bazie świeżych lub mrożonych truskawek w zależności od sezonu). W Maciejce do wypieku bezy używa się wyłącznie jaj od kur z wolnego wybiegu.

Przygotowanie bezy zaczyna się od ubicia białek, ze szczyptą soli – na pianę, za pomocą miksera. Jeszcze zanim piana zrobi się sztywna dodajemy powoli i stopniowo cukier biały. Po uzyskaniu sztywnej piany wstawiamy do upieczenia/wysuszenia. Po upieczeniu nakładamy krem sporządzony ze śmietany kremówki 36% i serka mascarpone. Całość polewamy musem truskawkowym.

M

aciejka Pizzeria &Caffe powstała z pasji i miłości do Włoch Pani Agnieszki i Marcina Gawin – właścicieli obiektu. Lokal usytuowany jest w Marianowicach w gminie Zakrzew przy drodze wojewódzkiej 740. Państwo Gawinowie wiele razy wyjeżdżali do Italii do pracy, aż zrodziły się plany na rozpoczęcie własnej działalności. Zaowocowały mariażem polsko włoskiej kuchni. Dzisiaj w Maciejce (nazwanej tak po części w nawiązaniu do syna Państwa Gawin – Macieja) znajdziemy zarówno pizzę, calzone, ravioli jak też rosół czy żur. Wszystko jednakowo smaczne i pięknie podane przygotowane w oparciu o najlepsze jakościowo produkty.

Maciejka Pizzeria &Caffe organizuje imprezy okolicznościowe, jak też warsztaty czy szkolenia. Zjemy tu obiad zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Maciejka Pizzeria &Caffe
Marianowice 23; 26-652 Zakrzew
Tel:574-889-094

dummy dummy

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content