
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Przepisy na Dania z Papryki – Dżem z Czerwonej Papryki

19 sierpnia 2013 r. rozstrzygnęliśmy konkurs na najlepsze potrawy z papryki. Spośród licznych zgłoszeń które otrzymaliśmy, chcielibyśmy przedstawić Państwu te najciekawsze i zainspirować do domowych „podróży” kulinarnych.
Dziś prezentujemy przepis na oryginalny przetwór – „Dżem z Czerwonej Papryki”, przygotowany przez Panią Barbarę Wąsik z Radomia – który zajął pierwsze miejsce w naszym konkursie w kategorii przetwory i nalewki.
Składniki: 1 kg papryki czerwonej, 2 cytryny (skórka + sok) lub 2 pomarańcze (skórka + sok), ok 1 kg cukru kryształ, 3 goździki, 2-3 cm kory cynamonu, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy paprykowej dodać tyle cukru ile zaważy zmialona paryka. Smażymy w płaskim rondlu o grubym dnie, na małym ogniu 10 min stale mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarł do dna. Do podgrzanej masy paprykowej dodać sok z cytryn i cynamon. Gotujemy na małym ogniu mieszając aż dzem zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy zmielone goździki i skórkę startą z 2 cytryn. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Dokładnie zakrcamy. Pasteryzujemy ok 20 min.
Życzymy smacznego!