
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Przepisy na dania z Papryki – Paprykowe Cztery Pory Roku

19 sierpnia 2013 r. rozstrzygnęliśmy konkurs na najlepsze potrawy z papryki. Spośród licznych zgłoszeń które otrzymaliśmy, chcielibyśmy przedstawić Państwu te najciekawsze i zainspirować do domowych „podróży” kulinarnych.
Dziś, przedstawiamy przepis na danie o nazwie „Paprykowe Cztery Pory Roku” – przygotowany przez panią Monikę Bieniek z Kowalanki (gmina Wolanów) – która otrzymała pierwsze miejsce w naszym konkursie w kategorii dania ciepłe.
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 papryka biała, 2 średnie cebule, olej do smażenia.
Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, papryczka chili.
Sposób przygotowania: Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką i usmażyć w całości a rozgrzanym oleju. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić. Paprykę i cebulę udusić na oleju, posolić, popieprzyć i doprawić słodką i ostrą papryką mieloną. Polędwiczki przełożyć do papryki i jeszcze chwilę dusić. Polędwiczki wyjąć, pokroić w plastry, każdy z nich przedzielić uduszona papryką.
Danie najlepiej podać z kaszą jaglaną oraz sałatką z pomidorów. Smacznego!