
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Aktualności
Rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze potrawy z papryki

Konkurs na najlepsze potrawy z papryki został rozstrzygnięty w ugięła niedzielę. Uroczyste wręczenie laurów oraz wyróżnień Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” odbyło się podczas XIV Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 3 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane: Pani Renacie Kot z Radomia za szybką sałatkę z kurczakiem (w kategorii dania zimne); Pani Renacie Bieniek z Kowalanki za Paprykowe cztery pory roku (w kategorii dania gorące). Najlepszym przetworem z papryki uznano – Dżem z czerwonej papryki, który przygotowała Pani Barbara Wąsik z Radomia. Dodatkowo wyróżniono – Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu, Stowarzyszenie „Rozwoju Wsi Bierwiec i Okolic”, oraz Panią Agnieszce Czubak z Wrzosu.
Poniżej przedstawiamy relację fotograficzną z uroczystości wręczenia nagród.