Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Aktualności
Najsmaczniejsze potrawy z papryki wybrane w konkursie o Laur LGD Razem dla Radomki. Prezentacja laureatów – Olej lniany z papryką i ziołami.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” rozstrzygnęło 3 edycję konkursu na najsmaczniejsze dania z papryki. Uroczyste wręczenie nagród nastąpiło podczas odbywających się w minioną niedzielę Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.
Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej południowego Mazowsza; promowanie produktu tradycyjnego jakim jest Papryka Przytycka, jak również wyszukanie potraw lokalnych, mogących stać się wizytówką obszaru gmin tworzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.
Spośród licznych zgłoszeń na przepyszne dania z papryki, jury przyznało 3 główne nagrody i 2 wyróżnienia, które zostały wręczone przez Dariusza Wołczyńskiego – Wójta Gminy Przytyk, oraz Cezarego Adama Nowek – Prezesa Zarządu LGD „Razem dla Radomki”. Główne nagrody – „Laury Stowarzyszenia Razem dla Radomki” zostały przyznane Pani Alinie Wachnickiej za „Kołacz z papryką” (zwycięzca w kategorii danie zimne z papryki), oraz Gospodarstwu Produkcyjno-Handlowo-Usługowemu „Kowalski” za „Olej lniany z ziołami i papryką” i Pani Teresie Mularczyk za „Sos paprykowy przytycki” – które otrzymały główne nagrody w kategorii przetwory i nalewki z papryki. Jury oceniające potrawy przyznało dwa wyróżnienia które otrzymały: Pani Katarzyna Gajda za „Paprykówkę na miodzie”, Pani Danuta Neska za „Pyszny pikantny sos paprykowy”.
Dziś prezentujemy Państwu pierwszy z nagrodzony produktów – Olej lniany z papryką i ziołami, produktowy przez Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” z Winnik (gmina Nasielsk). Olej lniany otrzymywany jest przez tłoczenie metodą „na zimno” dojrzałych nasion lnu. Metoda tłoczenia „na zimno” polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ich przed tłoczeniem i w trakcie tłoczenia. Zawiera on dodatki bazylii, czosnku granulowanego, papryczki pepperoni i kolorowego pieprzu. Siemię lniane zawiera naturalne substancje goryczkowe z tego względu olej lniany może wykazać stopniowe gorzknienie. Smak i zapach oleju lnianego może być zróżnicowany od partii nasion, warunków uprawy czy roku zbioru. Różnice te są naturalną cechą oleju tłoczonego na zimno i nie są oznako obniżenia jakości oleju.
Oleje lniane produkowane przez Pana Krzysztofa Kowalskiego są produktami wielokrotnie nagradzanymi. Otrzymały wyróżnienia w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów (2013) , 1 miejsce w Konkursie „Sposób na Sukces”, Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2011 r, 2012 r. Wpisane zostały do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza potwierdzającym wyjątkowo jakość i innowacyjność żywności, która promuje tradycje regionu. W 2013 r. Olej lniany tłoczony na zimno uzyskał jedno z najważniejszych wyróżnień – jakim jest