To złocisty pieróg przystrojony falbanką, przepis przyrządzania tego specjału ma ponad stuletnią tradycję, a przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Sójka należy do potraw niedrogich, łatwych w przygotowaniu, pożywnych i bardzo smacznych.Powstała na bazie surowców często pochodzących z własnych gospodarstw, dlatego też gościła przede wszystkim na wiejskich stołach. Co więcej, praktyka gospodyń pozwalała im tworzyć piękne złociste sójki, które powstawały często przy okazji wypiekania chleba. Ciasto sójki ma łagodny, delikatny smak, farsz natomiast posiada idealny balans kapusty, grzybów i przypraw z dodatkiem kaszy. Dodatkowego aromatu dodaje olej rzepakowy, którego stosowanie wskazane jest zwłaszcza w okolicach świąt Bożego Narodzenia, można wtedy podsmażyć na nim cebulkę do farszu. Ciasto na sójki przygotowywane jest z mąki, drożdży, soli, cukru, wody, oleju i jajka. Farsz natomiast składa się z kapusty kiszonej, grzybów suszonych, cebuli, kaszy jaglanej, soli, pieprzu, boczku lub słoniny i oleju.
"Sójka wrzoska" nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".
Kamila Kawińska, Wrzos 36, 26-650 Przytyk
Partnerzy / Partners LGD
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji;
w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.