NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 9613112


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Aktualności

lgd razem dla radomki

16.10.2019 r.

Kongres Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w 1995 roku w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm. Prowadzi ona działania promujące regionalną żywność oraz tożsamość kulturową. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego (ŚDK) Mazowsze jest członkiem Europejskiej Sieci od 2008 roku. Na liście mazowieckiej sieci znajduje się 118 podmiotów gospodarczych z obszaru województwa.

W dniach 10-11.10.2019 w Pałacu Domaniowskim w gm. Wieniawa, Lokalna Grupa Działania Razem dla Radomki po raz drugi była organizatorem Kongresu ŚDK Mazowsze. Kongres zainaugurowali Kazimierz Porębski - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Woj. Mazowieckiego, Cezary Nowek – Prezes LGD Razem dla Radomki i Wójt gm. Wolanów Pani Ewa Markowska-Bzducha.

W pierwszym bloku tematycznym pn. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego – współpraca, produkty lokalne i tradycyjne, sukcesy członków, wystąpili: Kazimierz Porębski – Urząd Marszałkowski Woj. Mazowieckiego - Mazowsze w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego; Prof. dr hab. Joanna Stadnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - Sztuka kulinarna ucztą zmysłów. Jak zmysły odbierają jedzenie. O sukcesach i wyzwaniach w pracy codziennej mówili producenci żywności: Wojciech Radzikowski – Piekarnia Ratuszowa z Siedlec, Tomasz Falczewski – producent borówki i przetworów z Grzęd, Edyta Jaśkowska z przetwórni owoców i warzyw KROKUS z Pająkowa, Ewa Brzezińska z Piekarni WACYN, Krzysztof Kulczyński producent produktów zbożowo-mącznych z Tokar.

Na stoiskach tematycznych rolnicy, przedsiębiorcy i stowarzyszenia prezentowali swoje produkty tradycyjne, lokalne, regionalne. W roli głównej występowała Papryka Przytycka zarówno jako warzywo (Gospodarstwo Rolne Mirosława Rogulskiego z Dęby w gm. Przytyk), jak i przetworzona: dżem paprykowy z Catering-Camelot Elżbiety Bień, pasta i papryka chili, papryka konserwowa z przetwórni KROKUS z Pająkowa. Można było posmakować m.in.: soków Smaczek z Doliny Radomki z Gospodarstwa Moniki i Tomasza Bankiewiczów, wędlin (w tym salcesonu wizytowego) z Gospodarstwa Elżbiety i Wojciecha Pysiaków, pieczywa z Piekarni Ratuszowa i WACYN, przetworów i ryb z przedsiębiorstwa Złoty Lin z Serocka, miodów z Tęczowej Pasieki z Ciecieszewa, pasztetu domanowskiego, którego producentem jest Pałac Domanowski, serów regionalnych z Ciecieszewa, konfitur z borówki amerykańskiej z firmy Zielono mi z Grzęd.

W panelu dyskusyjnym, pn. Wyzwania rozwojowe Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i lokalnych szlaków kulinarnych udział wzięli przedstawiciele sektorów: samorządowego, gospodarczego i społecznego: Kazimierz Porębski Urząd Marszałkowski Woj. Mazowieckiego, Małgorzata Szeja z LGD Bądźmy Razem, Teresa Sodel z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Wojciech Radzikowski – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego O/mazowiecki, Krzysztof Sobczak Wójt Gm. Wieniawa, Tomasz Falczewski z firmy Zielono mi. Dyskusja koncentrowała się na: potrzebach dalszej promocji produktów lokalnych i samej Sieci, współpracy członków Sieci, tworzeniu wspólnej marki handlowej przy wykorzystaniu doświadczeń m.in. niemieckich, obchodach w 2020 roku 25-lecia Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Kongres był doskonałą okazją do rozstrzygnięcia konkursu o laur najlepszego produktu lokalnego obszaru południowego Mazowsza. Organizatorem konkursu była LGD Razem dla Radomki i Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej RADOMKA. Laury w postaci statuetek oraz nagrody rzeczowe (sprzęt AGD) otrzymali: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński za soki Haneczka, Mariusz Grzyb Zajazd Regina za grillowane organki schabowe na plackach buraczanych, Hotel Karo za Kacze nogi pieczone z ziołami, kasza bulgur, pieczone jabłka, Stowarzyszenie Razem dla Skrzyńska za Skrzyńską kiszkę ziemniaczaną, Gospodarstwo Grażyna i Kazimierz Połczyńscy//Galeria Konopi za Konopielkę herbatę konopną, Gospodarstwo Monika i Tomasz Bankiewicz za Jabłecznik z Komorowa.

Wymiarem praktycznym Kongresu był warsztat nalewkowy przeprowadzony przez Rafała Dzilińskiego z Nalewkarni Longinus z Ciechanowa.

Drugi dzień kongresu, to wizyty studyjne u członków ŚDK z południowego Mazowsza. Odwiedziliśmy Gospodarstwo Moniki i Tomasza Bankiewiczów gdzie zobaczyliśmy chłodnie, sortownie i tłocznie do jabłek, w Zajeździe Regina posmakowaliśmy flaków z żołądków drobiowych. W Catering Camelot u Elżbiety Bień uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych.

Kongres stanowił znakomitą okazję do swobodnych rozmów, nawiązywania kontaktów, dyskusji zarówno o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, jak również planach rozwoju na przyszłość.

pobierzdo góry
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.