NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 7751481


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Aktualności

lgd razem dla radomki

06.11.2018 r.

Wizyta studyjna członków i producentów obszaru LGD Razem dla Radomki w ramach dobrych praktyk.

W dniach 25 - 27 października 2018 odbył się wyjazd dla członków i producentów z obszaru Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” pn. „Z wizytą na Wschodnim Mazowszu” połączony z prezentacją dobrych praktyk.

Wyjazd zorganizowała LGD „Razem dla Radomki” w ramach projektu pn. „Z wizytą na Wschodnim Mazowszu” , który finansowany jest ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego w ramach zadania publicznego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”. W wyjeździe wzięło udział 12 członków, producentów z obszaru działania stowarzyszenia.

Droga wizyty kierowała nas na wschodnie Mazowsze w okolice rzeki Bug. Jako pierwszy na naszej drodze zwiedziliśmy Browar w Warce. Browar, który jest stosunkowo młody, powstał bowiem w 1975 roku, choć tradycje piwowarskie w regionie sięgają XV wieku. W trakcie budowy powiązano tradycyjne rozwiązania z nowoczesnymi innowacjami technicznymi. Zainstalowane zostały najnowocześniejsze urządzenia do fermentacji brzeczki metodą ciśnieniową, filtracji i stabilizacji piwa w przepływie, rozlewu piwa do butelek oraz automatycznego załadunku i rozładunku butelek. Działalność browaru wywiera istotny wpływ na gospodarkę rozumianą jako cały łańcuch wartości: od surowców, z których powstaje piwo, poprzez wpływ na region, w którym zlokalizowany jest browar, aż po rozwój innych dziedzin gospodarki, takich jak hotelarstwo i gastronomia. Dalszą część podróży stanowił przejazd do Siedlec, gdzie byliśmy gośćmi Zaścianka Polskiego. Specjalnością Zaścianka Polskiego są dania kuchni regionalnej takie jak pierogi, pyzy, potrawy z wołowiny i jagnięciny. Potrawy, które w szczególności poleca Zaścianek Polski oznaczone są certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, a w nich prawdziwy staropolski żur, będzwały jak u babci, pierogi, oraz wiele innych dań. Znak Dziedzictwa Kulinarnego jest znakiem rozpoznawalnym w całej Europie i ma między innymi na celu informować o wysokiej jakości i oryginalnej recepturze serwowanych produktów. W restauracji tej zostaliśmy ugoszczeni i skosztowaliśmy produktów lokalnych i regionalnych przygotowanych specjalnie dla nas. Natomiast właścicielka restauracji Pani Bożena Polak Stojanova opowiedziała nam jak można wzmocnić markę produktów regionalnych poprzez sieciowanie. Restauracja Zaścianek Polski znajduje się na Szlaku kulinarnym Michy Szlacheckiej. Następnie pojechaliśmy do miejsca zakwaterowania Oberży w Borsukach, gdzie przywitali nas przemili właściciele Państwo Justyna i Andrzej Laszukowie. Pani Justyna i Pan Andrzej opowiedzieli nam historię Oberży, która była niegdyś szkołą podstawową i którą sami nakładem pracy własnej wyremontowali i otworzyli dla gości. Zostaliśmy tu ugoszczeni lokalnymi potrawami, z których najbardziej w pamięci utkwiły nam „szlachcice” zwane także „gubami”, są to pierogi z nadzieniem z tartych ziemniaków i są pyszne. Oberżę będziemy polecać każdemu.

Kolejny dzień rozpoczęliśmy od odwiedzenia Gospodarstwa Sadowniczego Pani Aliny Paluch i córki w Klimczycach Kolonii. Córka, to Pani Justyna, która postanowiła porzucić wielkie miasto i tak jak jej mama i babcia, a wcześniej dziadek poprowadzić gospodarstwo. W chwili obecnej Panie odchodzą od produkcji jabłek jako tej dominującej, a starają się skupić na i inkubatorze przetwórstwa lokalnego i na sklepie ze zdrową żywnością. Paniom życzymy powodzenia w prowadzeniu niełatwego biznesu. Następnie udaliśmy się do Kornicy Starej, gdzie Pani Anna Szpura lokalna liderka opowiedziała nam o produktach tradycyjnych i lokalnych oraz nas nimi ugościła. Mieliśmy okazję m.in. popróbować jajek faszerowanych, naleśników z serem oraz kiełbasy z wątrobą z Kornicy i oczywiście korowaja weselnego i o tradycjach z nim związanych. Pani Anna to przemiła i bardzo gościnna osoba. Po powrocie do Oberży i krótkim odpoczynku odbyło się szkolenie „Rola produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich”, które przeprowadziła Pani Małgorzata Kopycka pracownik Biura Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.

Trzeci dzień to podziwianie jeszcze przed wyjazdem piękna rzeki Bug i nadbużańskiej jesiennej przyrody. Ostatnim miejscem które odwiedziliśmy to Winnica Wieczorków położona nieopodal Kozienic w miejscowości Borek. O winnicy i winach opowiedział nam Pan Paweł Wieczorek – właściciel. Dowiedzieliśmy się jak produkuje się wino i uprawia winogrona. Wizyta połączona była z degustacją produktu, oraz kosztowaniem lokalnych serów.

Był to z pewnością owocny wyjazd nie tylko dla członków uczestników wizyty, ale także dla członków LGD, by mogli opowiadać, popularyzować i przenosić dobre praktyki na własny grunt.

pobierzdo góry
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.