Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć

 logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" - działanie 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju "Razem dla Radomki" na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 14192236


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Produkty Lokalne Stowarzyszenia "Razem dla Radomki" nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku


Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym


Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym - Pani Elżbiety Pastuszki.

To danie, to tradycyjny karp w niezwykłej odsłonie. Kompozycja ryby i piernika, oraz aromatycznego sosu z suszonych owoców.Karp podawany jest najczęściej na święta Bożego Narodzenia w parze z sosem piernikowym, którego walory ceni się od wieków, bo piernikami zajadano się nad Wisłą już w średniowieczu, gdy uczestnicy wypraw krzyżowych zaczęli przywozić z dalekich krajów korzenne przyprawy: pieprz, goździki, cynamon czy imbir. Przed wiekami wypiekano specjalne pierniki na sos, charakteryzujące się większą zawartością przypraw. - Nie nadawały się do bezpośredniej konsumpcji, ponieważ były bardzo twarde i znacznie intensywniejsze w smaku niż klasyczny smakołyk. Przyrządzany z nich sos dodawano zarówno do ryb, jak i do mięs.

Składniki potrawy: KLOPSIKI: 500 g zmielonego karpia w płatach, bez ości i skóry, po 50 g suszonych śliwek, moreli i żurawin, niewielka ilość mielonego, białego pieprzu, niewielka ilość soli,100 g kaszy jęczmiennej, ugotowanej, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,1 jajo, 1/2 pęczka świeżej pietruszki, olej. SOS:1 pokrojony ząbek czosnku, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej, 3 łyżeczki masła, skórkaotarta oraz sok z 1/2 cytryny, 250 ml czerwonego wina, 2 łyżeczki powideł śliwkowych, 2 łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Zmielonego karpia przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki, suszone morele oraz suszone żurawiny pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy ugotowaną, ostudzoną kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo. Opcjonalnie możemy dodać do farszu świeżą pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Następnie smażymy z obu strontak, żeby w środku były jeszcze surowe na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru. Przysmażone klopsiki przekładamy na talerz. Przed podaniem wkładamy je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.

SOS: 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki, czosnek smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki. Kiedy czosnek się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. Całość zalewamy winem. Dodajemy 1 łyżeczkę powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny. Sos redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej. Całość mieszamy i w dalszym ciągu redukujemy sos.

Na talerz najpierw wykładamy sos, na sosie układamy klopsiki z karpia. Dekorujemy listkami pietruszki.

Elżbieta Pastuszka
Milejowice
26-652 Zakrzew

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
mapa aktyawnych organizacji pozarzšdowych
sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony


LEADER

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

dziedzictwo i rozwój patrnerzy lgd
ksow patrnerzy lgd
puszcza kozienicka partnerzy lgd
lgd ziemi siedleckiej
MAS Jablunkovsko
partnerzy lgd razem dla radomki
moves partnerzy lgd razem dla radomki
sao radomka
zwiazek gmin radomka