NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Czcionka:A- A A+
pl
en  
 
german  
 

ankieta
centrum akrtywnosci lokalnej
Ankieta on-going
wydawnictwa

radomka Liczba odwiedzin: 7601428


Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
"Razem dla Radomki"

tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Newsletter:

Gołąbki głupie


Gołąbki głupie


Gołąbki głupie

"Gołąbki głupie - gołąbki ziemniaczane, potrawa ta była i jest przygotowywana przez gospodynie na obszarze obecnego powiatu przysuskiego. W rodzinach członkiń Koła zanana jest jako "gołąbki głupie" lub ziemniaczane. Gołąbki mają owalny kształt i są wielkości 10 - 12cm.. W smaku są bardzo delikatne, maślane, można by powiedzieć, że puszyste, jednocześnie użyte przyprawy nadają im wyrazistość. Przypominają delikatne pyzy ziemniaczane, a ponieważ duszą się w sosie mają jeszcze delikatniejszą strukturę. Przede wszystkim gołąbki te były potrawą rolników, przyrządzaną najczęściej w okresie jesienno - zimowym. Wynikało to z najlepszej w tym czasie jakości produktów niezbędnych do ich wykonania. Obecnie "gołąbki głupie" są bardzo popularne i chętnie przyrządzane w Janikowie i okolicy.

Przygotowanie gołąbków najlepiej zacząć od sparzenia kapusty, celem oddzielenia poszczególnych liści. Po sparzeniu, aby liście lepiej się zwijały ścinamy z nich zgrubienia. Pamiętajmy o odłożeniu około 8 liści kapusty, które potem wykorzystamy do gotowania. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Obrane, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dalej możemy postępować w dwojaki sposób. Pierwszy to: do nieodciśniętej masy dodajemy jajka i mąkę i dokładnie mieszamy. Drugi sposób to podzielenie masy na dwie części, z których pierwszą odcedzamy i łączymy z masą nieodcedzoną, dodając skrobię, która powstała przy odcedzaniu pierwszej masy. W tej metodzie nie dodaje się mąki ani jajek, ale można za to dodać np. podsmażone wcześniej mięso z łopatki. Masę przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem.

Następnie na spód dużego garnka układamy liście kapusty, oraz wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Teraz najtrudniejsze zadanie, a mianowicie nadziewanie liści. Farsz jest tu inny niż na wszystkie nam znane gołąbki z ryżem, bardziej luźny, więc zawijanie trudniejsze. Ale technika jest taka sama. Bierzemy wcześniej przygotowane liście, układamy na wgłębieniu dłoni i wkładamy do nich farsz, dość dobrze go wypełniając., pozostawiając jednocześnie tyle miejsca, by swobodnie zawinąć brzegi i następnie liść. Gołąbki układamy ściśle w garnku, tworząc warstwy, aż do wyrobienia masy.

Na wierzch gołąbków układamy liście kapusty, przykrywamy i dusimy 2 do 2,5 godziny. W zależności od masy którą przygotowaliśmy gołąbki możemy podać: w pierwszym przypadku z sosem śmietanowym. Na 20 minut przed końcem gotowania roztrzepaną śmietanę wlewamy do garnka pozwalając, aby "głupie" dusiły się jeszcze w tym sosie. W przypadku drugiej masy sprawa jest łatwiejsza, bo sos wytworzy się nam podczas gotowania. Z powodu skrobi z nieodcedzonych ziemniaków będzie on wystarczająco gęsty i nie potrzebuje zaprawiania. "Gołąbki głupie" nagrodzone zostały Laurem Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki".

Koło Gospodyń Wiejskich "Zakręcone Babki" działające przy Kółku Rolniczym Janików, Janików, ul. Krótka 1, 26-400 Przysucha

sieć
szlak stefana szyllera


więcej: Partnerskie Mazowsze LGD



enrd
ksow

więcej: polecane strony

NASZE GMINY:

gmina jedlinsk gmina przysucha gmina przytyk gmina wieniawa gmina wolanów gmina zakrzew

Partnerzy / Partners LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Strona internetowa Stowarzyszenia LGD "Razem dla Radomki" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”; w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.