Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2020 roku
Zupa zarzucajka babci.
Zupa zarzucajka babci – Pani Grażyny Połczyńskiej.
Zupa zarzucajka babci na bazie ekologicznych produktów to najlepszy wybór przygotowania dania w diecie. Dzięki naturalnym składnikom zupa jest bardzo dobra w smaku a do tego bardzo zdrowa.
Składniki potrawy: kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, słonina lub boczek, przyprawy, mąka pszenna, kwas z kapusty kiszonej.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki (5 szt.) obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę (1-2 szt.) i cebulę (1 szt.) ścieramy na tarce. Zagotowujemy litr wody i wrzucamy do niej warzywa. Dodajemy pieprz (2-3 ziarna), ziele angielskie i sól. Do miękkich warzyw dodajemy kwas (0,5 litra) i niewielką ilość drobno posiekanej kiszonej kapusty (100-200 g). Słoninę lub boczek (100 g) kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki, które wyciągamy. Na pozostałym tłuszczu przygotowujemy z mąki (2 łyżki) jasną zasmażkę i dodajemy ją do zupy. Zagotowujemy. Przed podaniem do zupy dodajemy skwarki.
Grażyna Połczyńska
Skrzynno
26-430 Wieniawa