logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Zalewajka przysuska Oskar

 

Zalewajka przysuska Oskar – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku

 

zalewajka

Zalewajka przysuska Oskar z Restauracji Oskar Kobyłka Grzegorz z Przysuchy.

Zalewajka.. któż jej nie jadł?, ale na taką którą serwują w restauracji Hotelu Oskar warto przyjechać do Przysuchy. To przepis zachowany w rodzinie właściciela hotelu i restauracji i gotowany według receptury babci. Zalewajka ma kwaskowy smak, zapach chrzanu i jest treściwa.

Składniki potrawy: ziemniaki, wywar warzywny, kapusta słodka biała, zakwas na mące żytniej, kiełbasa wiejska, skwarki ze słoniny, chrzan, cebula, śmietana 18%. Przyprawy: majeranek, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Gotujemy wywar warzywny, dodajemy kapustę pokrojoną w paski, następnie ziemniaki. Jak ziemniak jest półtwardy dodajemy zakwas. Później kiełbasę pokrojoną w talarki. W międzyczasie topimy słoninę z cebulką i dodajemy do wywaru. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy chrzan i przyprawy. Podajemy z pajdą dobrego chleba.

Koniecznie musicie sami spróbować – zapraszamy do restauracji hotelu Oskar w Przysusze.

Oskar. Hotel, restauracja. Kobyłka Grzegorz
Radomska 18b
26-400Przysucha

2)Zalewajka przysuska zdjęcie źródłowe

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content