Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Zalewajka przysuska Oskar
Zalewajka przysuska Oskar – Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2021 roku
Zalewajka przysuska Oskar z Restauracji Oskar Kobyłka Grzegorz z Przysuchy.
Zalewajka.. któż jej nie jadł?, ale na taką którą serwują w restauracji Hotelu Oskar warto przyjechać do Przysuchy. To przepis zachowany w rodzinie właściciela hotelu i restauracji i gotowany według receptury babci. Zalewajka ma kwaskowy smak, zapach chrzanu i jest treściwa.
Składniki potrawy: ziemniaki, wywar warzywny, kapusta słodka biała, zakwas na mące żytniej, kiełbasa wiejska, skwarki ze słoniny, chrzan, cebula, śmietana 18%. Przyprawy: majeranek, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar warzywny, dodajemy kapustę pokrojoną w paski, następnie ziemniaki. Jak ziemniak jest półtwardy dodajemy zakwas. Później kiełbasę pokrojoną w talarki. W międzyczasie topimy słoninę z cebulką i dodajemy do wywaru. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy chrzan i przyprawy. Podajemy z pajdą dobrego chleba.
Koniecznie musicie sami spróbować – zapraszamy do restauracji hotelu Oskar w Przysusze.
Oskar. Hotel, restauracja. Kobyłka Grzegorz
Radomska 18b
26-400Przysucha