finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

PRODUKTY LOKALNE – Wątróbka drobiowa z cebulką, prażonym jabłkiem i octem jabłkowym.

 

Wątróbka drobiowa z cebulką, prażonym jabłkiem i octem jabłkowym. nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku

 

watrobka

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską bez podsmażanej wątróbki drobiowej. Przepisów na nią jest wiele, ale ta przygotowywana przez panią Monikę Bankiewicz jest szczególna, bo.. moczona w kozim mleku które nadaje potrawiemiękkość i delikatność w smaku. Dodatkowo obsmażenie składników potrawy na własnej roboty domowym smalcu oraz doprawieniejej naturalnym octem jabłkowym dopełnia całości niezwykłej w swojej prostocie jak i smaku potrawy.

Składniki potrawy: Wątróbka drobiowa, cebulka szalotka, jabłko letnie Sanders, ocet naturalny jabłkowy, smalec domowy do smażenia, mleko kozie, zielona pietruszka. Przyprawy: sól ziołowa i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1.Oczyszczoną wątróbkę drobiową moczymy przez około 2 godziny w kozim mleku.

  1. Na patelni rozgrzewamy wcześniej przygotowany domowy smalec i układamy osączoną z mleka wątróbkę. Obsmażamy ze wszystkich stron i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
  2. Na drugiej patelni na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną w krążki szalotkę z dodatkiem soli ziołowej i podduszamy kilka minut.
  3. Na podsmażone wątróbki przekładamy zrumienioną cebulkę, jabłka pokrojone w ćwiartki i skrapiamy wcześniej przygotowanym naturalnym octem jabłkowym.
  4. Chwilę wszystko razem dusimy pod przykryciem.
  5. Gotowe danie dekorujemy pokrojoną zieloną pietruszką.

Monika Bankiewicz
Komorów
26-432 Wieniawa

watrobka drobiowa
watrobka drobiowa

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content