Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Wątróbka drobiowa z cebulką, prażonym jabłkiem i octem jabłkowym.
Wątróbka drobiowa z cebulką, prażonym jabłkiem i octem jabłkowym. nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską bez podsmażanej wątróbki drobiowej. Przepisów na nią jest wiele, ale ta przygotowywana przez panią Monikę Bankiewicz jest szczególna, bo.. moczona w kozim mleku które nadaje potrawiemiękkość i delikatność w smaku. Dodatkowo obsmażenie składników potrawy na własnej roboty domowym smalcu oraz doprawieniejej naturalnym octem jabłkowym dopełnia całości niezwykłej w swojej prostocie jak i smaku potrawy.
Składniki potrawy: Wątróbka drobiowa, cebulka szalotka, jabłko letnie Sanders, ocet naturalny jabłkowy, smalec domowy do smażenia, mleko kozie, zielona pietruszka. Przyprawy: sól ziołowa i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną wątróbkę drobiową moczymy przez około 2 godziny w kozim mleku.
- Na patelni rozgrzewamy wcześniej przygotowany domowy smalec i układamy osączoną z mleka wątróbkę. Obsmażamy ze wszystkich stron i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
- Na drugiej patelni na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną w krążki szalotkę z dodatkiem soli ziołowej i podduszamy kilka minut.
- Na podsmażone wątróbki przekładamy zrumienioną cebulkę, jabłka pokrojone w ćwiartki i skrapiamy wcześniej przygotowanym naturalnym octem jabłkowym.
- Chwilę wszystko razem dusimy pod przykryciem.
- Gotowe danie dekorujemy pokrojoną zieloną pietruszką.
Monika Bankiewicz
Komorów
26-432 Wieniawa