
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku
Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku;
Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek to wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, które doskonale wpisuje się w jesienno-zimowe menu. Łączy w sobie wartości odżywcze, ciepłe aromaty i niebanalny charakter. Dynia podstawowy składnik dania, który nadaje mu kremowości i lekkiej słodyczy. Jest bogata w beta-karoten, witaminę C i błonnik. Soczewica to świetne źródło białka roślinnego, a także żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Nadaje potrawie sytości i delikatnie orzechowy smak. Sos z suszonych śliwek jest intensywny, lekko słodki, z wyczuwalną nutą kwaskowości, która doskonale balansuje łagodność dyni i soczewicy. Danie wyróżnia się zrównoważonym smakiem – słodka dynia i soczewica doskonale harmonizują z wyrazistym, aksamitnym sosem z suszonych śliwek. Tekstura jest przyjemnie różnorodna: od miękkości dyni i soczewicy po kremową konsystencję sosu.
Składniki potrawy:
- ciasto na pierogi: mąka, ciepła woda, jajko (opcjonalnie);
- farsz: dynia upieczona, rozgnieciona widelcem, soczewica ugotowana, cebulka podsmażona, sól, pieprz, wędzona papryka, olej do smażenia;
- sos: śliwki suszone, woda, sól, pieprz do smaku, śmietana;
Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy farsz. Dynię trzeba upiec, następnie rozgnieść widelcem, ważne żeby nie była „ciapowata”, następnie mieszamy ją z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulkę, oraz podsmażoną na oleju wędzoną paprykę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Zagniatamy ciasto na pierogi. Wycinamy kółka z rozwałkowanego ciasta i lepimy tulipany wypełniając je przygotowanym farszem. Suszone śliwki gotujemy, rozdrabniamy i wykonujemy sos doprawiając śmietaną.
Koło Gospodyń Wiejskich „Dębinianki” z Dębin
Dębiny, ul. Stare Dębiny 1
26-400 Przysucha


