dofinansowanie 2024-2027

Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Produkty Lokalne Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku

 

Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku;

 

Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek

Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek to wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, które doskonale wpisuje się w jesienno-zimowe menu. Łączy w sobie wartości odżywcze, ciepłe aromaty i niebanalny charakter. Dynia podstawowy składnik dania, który nadaje mu kremowości i lekkiej słodyczy. Jest bogata w beta-karoten, witaminę C i błonnik. Soczewica to świetne źródło białka roślinnego, a także żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Nadaje potrawie sytości i delikatnie orzechowy smak. Sos z suszonych śliwek jest intensywny, lekko słodki, z wyczuwalną nutą kwaskowości, która doskonale balansuje łagodność dyni i soczewicy. Danie wyróżnia się zrównoważonym smakiem – słodka dynia i soczewica doskonale harmonizują z wyrazistym, aksamitnym sosem z suszonych śliwek. Tekstura jest przyjemnie różnorodna: od miękkości dyni i soczewicy po kremową konsystencję sosu.

Składniki potrawy:

  • ciasto na pierogi: mąka, ciepła woda, jajko (opcjonalnie);
  • farsz: dynia upieczona, rozgnieciona widelcem, soczewica ugotowana, cebulka podsmażona, sól, pieprz, wędzona papryka, olej do smażenia;
  • sos: śliwki suszone, woda, sól, pieprz do smaku, śmietana;

Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy farsz. Dynię trzeba upiec, następnie rozgnieść widelcem, ważne żeby nie była „ciapowata”, następnie mieszamy ją z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulkę, oraz podsmażoną na oleju wędzoną paprykę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Zagniatamy ciasto na pierogi. Wycinamy kółka z rozwałkowanego ciasta i lepimy tulipany wypełniając je przygotowanym farszem. Suszone śliwki gotujemy, rozdrabniamy i wykonujemy sos doprawiając śmietaną.

Koło Gospodyń Wiejskich „Dębinianki” z Dębin
Dębiny, ul. Stare Dębiny 1
26-400 Przysucha

Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku;
Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku;
Tulipany dyniowo-soczewicowe z sosem z suszonych śliwek nagrodzone Laurem LGD w 2024 roku;

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2025 stowarzyszenie lgd razem dla radomki
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content