Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Świeżuch
Świeżuch
Świeżuch to serek homogenizowany, wytwarzany przez Zakład Mleczarski FigAnd. Jego głównym walorem jest receptura wykorzystująca tylko 3 składniki, opracowana przez wysoko wykfalifikowaną kadrę technologów żywności. Świeżuch jest jedynym takim serkiem na rynku, bez żadnych zbędnych polepszaczy. Jest on smaczną i zdrową przekąską. Idealny do bezpośredniego spożycia na śniadania, drugie śniadanie, deser lub kolację. Świeżucha można użyć także jako dodatku do ciast, deserów, serników na zimno, naleśników, gofrów i owoców. Serek Świeżuch w roku 2015 zajął I miejsce w Konkursie Gospodarczym „Perła Powiatu” w kategorii Produkt Roku, oraz nagrodzony został Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Zakład Mleczarski FigAnd to polska firma rodzinna reprezentująca idealne połączenie 25 lat tradycji z innowacyjnością. FigAnd wierzy, że tylko najwyższa jakość oraz satysfakcja klienta są trwałym czynnikiem powodzenia firmy. Dlatego przedsiębiorstwo to skupia się na produkcji kilku wyrobów o wysokiej jakości, takich jak twarogi, śmietany i napoje fermentowane, oraz gotowe termostabilne nadzienia kremowe i serowe dla branży cukierniczej i piekarniczej. Krótkie terminy ważności produktów FigAndu świadczą o ich naturalności. Firma została wielokrotnie doceniona przez różne komisje otrzymując wyróżnienia od „Newsweek?a”, „Forbsa” czy „Puls Biznesu”.
Firma umiejscowiła się w podradomskiej wsi Wolanów z troską o bliską współpracę z dostawcami mleka , na czystych ekologicznych terenach z dala od przemysłu , co niewątpliwie wpływa na jakość pozyskiwanego surowca. Usytuowanie zakładu szczególnie mobilizuje do działań proekologicznych. Dlatego też jedną z pierwszych inwestycji była biologiczna oczyszczalnia ścieków a następnie bezpyłowa kotłownia olejowa , która spełnia wszelkie normy i wymagania dotyczące emisji zanieczyszczeń powietrza.
Wszystkie produkty Zakładu Mleczarskiego FigAnd wytwarzane są z najwyższej jakości polskiego mleka i najlepiej dobieranych składników. Wychodząc naprzeciw nowym zapotrzebowaniom rynku na produkty nowoczesne i prozdrowotne, Figand poszerzył swoją ofertę handlową o produkty z ultrafiltracji. Jednym z nich jest serek homogenizowany „Świeżuch”. Jego głównym walorem jest receptura wykorzystująca tylko 3 składniki opracowana przez wysoko wykwalifikowaną kadrę technologów żywności. „Świeżuch” jest jedynym takim serkiem na rynku, bez żadnych zbędnych polepszaczy. Jest on zdrową i smaczną przekąską. Idealny do bezpośredniego spożycia na śniadanie, drugie śniadanie, deser lub kolację. „Świeżucha” można użyć również jako dodatku do ciast, deserów, serników na zimno, naleśników, gofrów i owoców. Serek „Świeżuch” w roku 2015 zajął I miejsce w Konkursie Gospodarczym „Perła Powiatu” w kategorii Produkt Roku, oraz zdobył Laur Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
FigAnd to utytułowana firma, niech świadczą o tym nagrody: Polski Producent Żywności przyznana przez Inicjatywę pozytywistyczną Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego 1998 rok, II miejsce w wojewódzkim Konkursie „Agroliga 98, I miejsce w regionie radomskim- kategoria firma „Agroliga 2000″, Mazowiecka firma roku 2002 r w kategorii – przemysł spożywczy, Inwestycja roku przyznaną przez Radomską Izbę Przemysłowo Handlową, Złote skrzydła 2003 r w kategorii firma, Nagrodę Agro Polska 2003 za twarogi Bio – przyznaną w ramach ogólnopolskiego konkursu promocyjnego, Wyróżnienie przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Paleologiczne i Komitet Organizacyjny II Międzynarodowej Konferencji Naukowej nt:” Zdrowie: istota, diagnostyka i strategie zdrowotne” – Krynica Górska 2003r, Brylantowe Skrzydła 2004 – przyznane przez Kapitułę Gospodarczą i „Słowo Ludu”, Zorganizowanym przez dwutygodnik Agro Trendy rankingu zakładów mleczarskich – edycja 2005r usytuowaliśmy się na 10 miejscu w Polsce, Certyfikat Najwyższa jakość 2006 r – przyznane przez Wielopolskie Stowarzyszenie Badań nad jakością – za najwyższą jakość produkcji mleka i przetworów mlecznych oraz nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem oparte na europejskich standardach i normach jakościowych, W kategorii firm średnich – firmą roku 2006, III miejsce w kategorii śmietana / śmietanka dla śmietany wiejskiej 24% w konkursie Lider Forum 2007 organizowanym przez wydawcę magazynu „Forum Mleczarskie”, W roku 2008 zostają uhonorowani nagrodą przez Warszawska Izbę Przemysłową -Znakiem jakości – „Wiktoria”, Lider Regionu 2008r – nadaną przez Kapitułę Gospodarczą.
Zakład Mleczarski FigAND
Leszek Figarski i Wspólnicy Spółka Jawna
Zakład Produkcyjny
26-625 Wolanów,
Kol. Wawrzyszów 29
tel. (48) 618 79 87