Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Sok jabłkowo – aroniowy
Sok jabłkowo – aroniowy
Początki powstania rodzinnego gospodarstwa Państwa Bankiewicz z Komorowa, niewielkiej miejscowości znajdującej się na trasie Radom-Przysucha sięgają czasów XX lecia międzywojennego. Działalność rozpoczęto głównie od uprawy warzyw, a pierwsze drzewa jabłoniowe posadzono w 1933 roku. Dziś Gospodarstwo prowadzone jest zgodnie z najwyższymi standardami, posiada certyfikat Integrowanej Produkcji, oraz GLOBAL G.A.P i HCCP.
Smaczek z Doliny Radomki produkowany jest w 37 hektarowym gospodarstwie sadowniczym Państwa Bańkiewicz. Miejsce produkcji soków jest wyjątkowe, albowiem występuje tutaj specyficzny mikroklimat, nadający intensywny smak, aromat i soczystość owocom. Ochrona i nawożenie sadu w gospodarstwie prowadzone jest zgodnie z Programem Integrowanej Produkcji co gwarantuje wysoką jakość i zdrowe owoce. Gospodarstwo prowadzone jest zgodnie z najwyższymi standardami, posiada wspomniany już certyfikat Integrowanej Produkcji, oraz GLOBALG.A.P i HCCP. Jest w pełni umaszynowione, ma rozwinięty system nawodnieniowy (nawodnienie podkomorowe i przeciwprzymrozkowe), prowadzi szkółkę jabłoni na własne potrzeby. Ostatnie lata to wciąż trwający rozwój gospodarstwa. Powstał połączony kompleks budynków chłodniczo-sortowniczych będących własnością Grupy Producenckiej „Skowronki” i gospodarstwa PańśtwaBankiewicz. Nowoczesne komory chłodnicze ULO mogą pomieścić łącznie ponad 4 tyś ton jabłek. Pakownia wyposażona jest nowoczesną maszynę sortującą Firmy Sorter. Uprawiane są tu głównie jabłka, gruszki i śliwki. Wszystkie drzewka pochodzą z własnych szkółek. Produkowane Jabłka Deserowe trafiają na rynek zagraniczny.
Pomysł na produkcję naturalnego, mętnego soku z jabłek zrodził się w Gospodarstwie Państwa Binkiewicz w 2012 roku. Dofinansowanie na zakup linii zostało uzyskane w ramach naboru wniosków przeprowadzonych przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W związku z tym zakupiono nowoczesną linię technologiczną do produkcji soków w oparciu o naturalne produkty bez dodatku środków chemicznych.
Dodatkowo o zaletach soku świadczy metoda i sposób w jaki jest wytwarzany. Do jego produkcji wybierane są najwyższej klasy jabłka. Sok powstaje dzięki metodzie tłoczenia na zimno, po czym podlega pasteryzacji w temperaturze 80 stopni. Specjał pochodzi w 100 procentach z soku jabłkowego, bez dodatku wody, cukru czy konserwantów. Jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika, potasu, fosforu, magnezu i wielu innych minerałów. W ten sposób, na przykład z 7 kilogramów owoców otrzymuje się 5 litrów naturalnego, mętnego i przede wszystkim smacznego soku.
Sok Smaczek z Doliny Radomki został wielokrotnie nagradzany m.in. Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego 2013, a Gospodarstwo Sadownicze otrzymało najważniejsze wyróżnienie w rolnictwie – tytuł Mistrzów AgroLigi 2013r, Gospodarstwo Państwa Bankiewicz jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego od 2012 roku, Sok jabłkowo – aroniowy nagrodzony został Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Gospodarstwo Sadownicze MB,
Komorów 4, 26-432 Wieniawa
tel. 604 856 532
www.soki-naturalne.eu
www.gospodarstwo-sadownicze.pl