finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia „Razem dla Radomki” w tym realizacji działań Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” – działanie 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Planowany wynik operacji: osiągnięcie zaplanowanych z Lokalnej Strategii Rozwoju „Razem dla Radomki” na lata 2016-2023 wskaźników w zakresie rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność.

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Sójka wrzoska

Sójka wrzoska

Sójka wrzoska

To złocisty pieróg przystrojony falbanką, przepis przyrządzania tego specjału ma ponad stuletnią tradycję, a przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Sójka należy do potraw niedrogich, łatwych w przygotowaniu, pożywnych i bardzo smacznych.Powstała na bazie surowców często pochodzących z własnych gospodarstw, dlatego też gościła przede wszystkim na wiejskich stołach. Co więcej, praktyka gospodyń pozwalała im tworzyć piękne złociste sójki, które powstawały często przy okazji wypiekania chleba. Ciasto sójki ma łagodny, delikatny smak, farsz natomiast posiada idealny balans kapusty, grzybów i przypraw z dodatkiem kaszy. Dodatkowego aromatu dodaje olej rzepakowy, którego stosowanie wskazane jest zwłaszcza w okolicach świąt Bożego Narodzenia, można wtedy podsmażyć na nim cebulkę do farszu. Ciasto na sójki przygotowywane jest z mąki, drożdży, soli, cukru, wody, oleju i jajka. Farsz natomiast składa się z kapusty kiszonej, grzybów suszonych, cebuli, kaszy jaglanej, soli, pieprzu, boczku lub słoniny i oleju.

„Sójka wrzoska” nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.

Kamila Kawińska, Wrzos 36, 26-650 Przytyk

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2024
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć
Skip to content