Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
Sójka wrzoska
Sójka wrzoska
To złocisty pieróg przystrojony falbanką, przepis przyrządzania tego specjału ma ponad stuletnią tradycję, a przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Sójka należy do potraw niedrogich, łatwych w przygotowaniu, pożywnych i bardzo smacznych.Powstała na bazie surowców często pochodzących z własnych gospodarstw, dlatego też gościła przede wszystkim na wiejskich stołach. Co więcej, praktyka gospodyń pozwalała im tworzyć piękne złociste sójki, które powstawały często przy okazji wypiekania chleba. Ciasto sójki ma łagodny, delikatny smak, farsz natomiast posiada idealny balans kapusty, grzybów i przypraw z dodatkiem kaszy. Dodatkowego aromatu dodaje olej rzepakowy, którego stosowanie wskazane jest zwłaszcza w okolicach świąt Bożego Narodzenia, można wtedy podsmażyć na nim cebulkę do farszu. Ciasto na sójki przygotowywane jest z mąki, drożdży, soli, cukru, wody, oleju i jajka. Farsz natomiast składa się z kapusty kiszonej, grzybów suszonych, cebuli, kaszy jaglanej, soli, pieprzu, boczku lub słoniny i oleju.
„Sójka wrzoska” nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Kamila Kawińska, Wrzos 36, 26-650 Przytyk