
Muzeum im. W. Gombrowicza

Dni Kolbergowskie

Zderzenie pokoleń

Salceson Wizytowy
Smorodinówka
Smorodinówka
Smorodinówka – nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa jej pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie na owoc czarnej porzeczki mówi się smorodina. Ma piękny fioletowo – czarny kolor i dość gęstąkonsystencję. W rodzinie Pani Elżbiety nalewka ta wytwarzana jest od wielu pokoleń, a o wyjątkowości tego wyrobu świadczy nie tylko sposób wykonania, ale także produkty niezbędne do jego tworzenia. Aromatyczny i intensywny smak nalewki uzyskiwany jest dzięki owocom, jak i liściom, pędom oraz gałązkom porzeczki.
Owoce porzeczki, wypłukane i pozbawione szypułek, wsypuje się do dużego słoja, zasypuje cukrem, szczelnie obwiązuje się górę słoja płócienną ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłonecznione okno. Co jakiś czas należy potrząsać słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Do jednej części alkoholu wkłada się liście, pędy i gałązki krzaka porzeczki i odstawia w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie. Po tym czasie dolewa się do słoja drugą część alkoholu i wodę ( do mieszania należy używać zawsze drewnianej łyżki), a następnie chowa się słój w ciemne miejsce, wolne od obcych zapachów. Po 2 miesiącach odcedza się owoce i pozostaje nam czysta nalewka, którą rozlewa się do butelek, które należy szczelnie zamknąć, najlepiej nabijając naturalny korek. Nalewka im starsza, tym lepsza.
Smorodinówka nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Elżbieta Rędzia, Bierwiecka Wola 44B, 26-660 Jedlińsk