dofinansowanie 2024-2027

Wsparcie na wdrażanie i zarządzanie strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność dofinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFRROW.

logotypy finansowanie

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Projekt, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, którego celem jest sprawne wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Wskaźnikiem osiągnięcia celu operacji jest finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Poddziałanie 19.4. „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego programem PROW 2014-2020.
Projekty współpracy współfinansowane są w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania”

logo razem dla radomki
atrakcje regionuAtrakcje regionu
ATRAKCJE REGIONUMorze Domaniowskie
Muzeum im. W. Gombrowicza
więcej >
nasze inicjatywyNasze inicjatywy
NASZE INICJATYWYJarmark Ludowy w Bieniędzicach
Dni Kolbergowskie
więcej >
PROJEKTY LGDProjekty LGD
PROJEKTY LGDPMMT
Zderzenie pokoleń
więcej >
PROJEKTY LGDProdukty Tradycyjne
PRODUKTY TRADYCYJNEPapryka Przytycka
Salceson Wizytowy
więcej >
ankieta
centrum aktywności lokalnej
nasze wydawnictwa

Stowarzyszenie
Lokalna Grupa Działania
„Razem dla Radomki”
tel/fax: (48) 38 58 996
tel. kom.: +48 572 361 068 zarzad@razemdlaradomki.pl

Zapisz się do newslettera

Smorodinówka

Smorodinówka

Smorodinówka

Smorodinówka – nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa jej pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie na owoc czarnej porzeczki mówi się smorodina. Ma piękny fioletowo – czarny kolor i dość gęstąkonsystencję. W rodzinie Pani Elżbiety nalewka ta wytwarzana jest od wielu pokoleń, a o wyjątkowości tego wyrobu świadczy nie tylko sposób wykonania, ale także produkty niezbędne do jego tworzenia. Aromatyczny i intensywny smak nalewki uzyskiwany jest dzięki owocom, jak i liściom, pędom oraz gałązkom porzeczki.

Owoce porzeczki, wypłukane i pozbawione szypułek, wsypuje się do dużego słoja, zasypuje cukrem, szczelnie obwiązuje się górę słoja płócienną ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłonecznione okno. Co jakiś czas należy potrząsać słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Do jednej części alkoholu wkłada się liście, pędy i gałązki krzaka porzeczki i odstawia w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie. Po tym czasie dolewa się do słoja drugą część alkoholu i wodę ( do mieszania należy używać zawsze drewnianej łyżki), a następnie chowa się słój w ciemne miejsce, wolne od obcych zapachów. Po 2 miesiącach odcedza się owoce i pozostaje nam czysta nalewka, którą rozlewa się do butelek, które należy szczelnie zamknąć, najlepiej nabijając naturalny korek. Nalewka im starsza, tym lepsza.

Smorodinówka nagrodzona została Laurem Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”.
Elżbieta Rędzia, Bierwiecka Wola 44B, 26-660 Jedlińsk

Partnerskie Mazowieckie LGD

Ważne linki:

program leader
rural

więcej: polecane strony

kalendarz 2025 stowarzyszenie lgd razem dla radomki
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki Facebook
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki YouTube
NASZE STRONY
Stowarzyszenie LGD Razem dla Radomki
W dolinie Radomki
Innowacyjna Radomka
Panoramy
E-Akademia
Papryka Przytycka
Mazowiecka Sieć