Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY LOKALNE – Schab w kapuście.
Schab w kapuście nagrodzone Laurem LGD w 2022 roku
Schab upieczony w kapuście i śmietanie jest tak kruchy i apetyczny, że nie potrzebujemy noża by go skonsumować. Miękki i aromatyczny. Kapusta natomiast dostaje takiego kopniaka z ziół i mięsa, że można zwariować smakując ją razem z na przykład śląskimi klukami.
Składniki potrawy:schab, kiszona kapusta, śmietana słodka 30%; przyprawy: sól, pierz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek.
Sposób przygotowania:
Schab umyć przyprawić solą i pieprzem, osuszyć i obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu. Do naczynia żaroodpornego włożyć część kapusty kiszonej, następnie ułożyć na niej schab i przykryć resztą kapusty. Piec 1 godzinę w piekarniku w 180 stopniach. Pod koniec wlać 30% śmietanę i dopiec jeszcze przez dwadzieścia minut w 200 stopniach Celsjusza.
To doskonała potrawa, którą przyrządzała mama pani Kazi Owczarek, która podzieliła się z nami tym przepisem.
Kazimiera Owczarek
Bieniędzice
26-625Wolanów