Muzeum im. W. Gombrowicza
Dni Kolbergowskie
Zderzenie pokoleń
Salceson Wizytowy
PRODUKTY TRADYCYJNE – Salceson Wizytowy
PRODUKTY TRADYCYJNE NA LIŚCIE MINISTERSTWA ROLNICTWA
I ROZWOJU WSI
SALCESON WIZYTOWY
SALCESON WIZYTOWY HISTORIA ZDROWIE PRODUKT TRADYCYJNY Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego
SALCESON WIZYTOWY
Salceson wizytowy jest produktem wędliniarskim najwyżej jakości, wytwarzany tradycyjnymi metodami w oparciu o naturalny skład surowców. Sposób produkcji sprawia że wyjątkowy smak wyróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku. Smak jakim charakteryzuje się salceson wizytowy przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej polskiej wędliny, które mogliśmy spotkać na polskich wiejskich stołach kilkadziesiąt lat temu. Wynika to ze specjalnego doboru surowców i tradycyjnego sposobu wytwarzania. Jest on często prezentowany na stoiskach z tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi na kiermaszach i uroczystościach gminnych, powiatowych, wojewódzkich czy ogólnopolskich.
O wyjątkowości tego produktu, stanowi fakt że jest on wytworem niszowym, który można zakupić tylko i wyłącznie w regionie radomskim. Produkcja salcesonu wizytowego odbywa się w Gospodarstwie Rolnym Państwa Pysiak, pod nadzorem weterynaryjnym, w ramach działalności Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej. Sprzedaż odbywa się tylko w dwóch punktach na terenie Radomia, gdzie znajduje liczne grono nabywców, a popyt niejednokrotnie przewyższa podaż. Wyjątkowość smaku i tradycyjną recepturę salcesonu wizytowego poświadczają liczne wyróżnienia, którymi został nagrodzony, jak również wypowiedź Lecha Kaczyńskiego – Prezydenta RP, który na uroczystościach w Pałacu Prezydenckim po skosztowaniu wyrobów wędliniarskich ze Zdziechowa, stwierdził że „tak właśnie powinny smakować polskie wędliny”.
Poświadczeniem unikalności salcesonu wizytowego i produktów wędliniarskich przygotowywanych w Gospodarstwie Rolnym należącym do Państwa Pysiak świadczą liczne wyróżnienia. Wyróżnienia otrzymują nie tylko wyroby wędliniarskie, ale również personalnie – Wojciech i Elżbieta Pysiak, którzy docenieni zostali przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego oraz obecnego Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. Pan Wojciech Pysiak już drugą kadencję zasiada w komitecie doradczym ds. rolnictwa w Pałacu Prezydenckim. Pani Elżbieta w 2009 roku sprawowała zaszczytną funkcję starościny Dożynek Prezydenckich w Spale.
Salceson wizytowy jest zdobywcą nagrody głównej przyznanej w 2009 r. przez Zarząd Województwa Mazowieckiego – „Polski Producent Żywności 2009”. W 2012 r. dzięki wnioskowi przygotowanemu przez LGD „Razem dla Radomki” uzyskał wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pozostałe wyróżnienia otrzymane przez Gospodarstwo Państwa Pysiak to m.in.:
- Radomski Laur Techniki – Nagroda II stopnia za szczególne osiągnięcia w kategorii Innowacje. Radom 2010 r.
- Mistrz Krajowy Agro Ligi 2008 w kategorii Rolnicy – dla Elżbiety i Wojciecha Pysiak. (Nagroda nadana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marka Sawickiego)
- Tytuł „Mistrza Krajowego” w kategorii rolników na Ogólnopolskim Konkursie Agro Liga 2008 – Nagroda Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej SA
- Laureat w kategorii produkt Roku 2009 – Gala Biznesu Ziemi Radomskiej
- Gospodarstwo Rolne „Produkcja trzody chlewnej” w Zdziechowie – Wojciech Pysiak, Mistrz Województwa Mazowieckiego –
- Nagroda Gospodarcza „Granitowy Tulipan” przyznana przez Izbę Przemysłowo – Handlową Ziemi Radomskiej za „Wyroby wędliniarskie” w kategorii Produkt Roku 2009 r.
SALCESON WIZYTOWY HISTORIA ZDROWIE PRODUKT TRADYCYJNY Laur Kulinarny Marszałka Woj. Mazowieckiego